25% van Nederland slikt hart- en vaatpillen

Vooral ouderen gebruiken hart-en vaatmedicijnen tegen een hart- en herseninfarct, hartfalen en hartkramp. Dit blijkt uit cijfers van de Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK).

 

 

 

Met name cholesterolverlagers worden vaker voorgeschreven. Dit komt waarschijnlijk ook omdat er steeds vaker wordt getest op cholesterolwaardes. Maar het wordt ook wel preventief voorgeschreven, bv. bij mensen met diabetes. Omdat mensen met diabetes meer kans hebben op een te hoog cholesterolgehalte en daarmee op hart- en vaatziekten. Vooral als er ook hoog cholesterol en hart- en vaatziekten in de familie voorkomen.

Toch ben ik van mening dat het belangrijk is om eerst te kijken of iemand  het cholesterolgehalte met zijn voeding (en evt. plantensterolen) kan verlagen. Pas als dat niet lukt, de medicijnen in te zetten. Zoals waarschijnlijk wel bekend kunnen cholesterolverlagers (statines) vervelende bijwerkingen hebben.  (o.a. pijn in benen en/of armen).

Bron: http://www.gezondheidsnet.nl

MB

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>