Meer kans op diabetes bij hoge dosis statines?

Patiënten die vanwege hartproblemen worden opgenomen in een ziekenhuis, krijgen daarna vaak statines voorgeschreven. Statines zijn medicijnen tegen een verhoogd cholesterol, simvastatine is het meest bekend. Bij de mensen die al iets aan hun hart- of bloedvaten hebben gehad, wordt een statine ingezet om verdere schade te beperken. Dit wordt secundaire preventie genoemd.

In Canada hebben ze in een grote studie onderzocht of patiënten die voor secundaire preventie worden behandeld met een statine, meer kans hebben om diabetes type 2 te krijgen als ze een intensieve behandeling krijgen met statines, in vergelijking tot patiënten die minder intensief worden behandeld met deze cholesterolverlagers.

 

 

Wat hebben ze gevonden?
Patiënten die na een incident (b.v. hartaanval) aan hun hart- en bloedvaten intensief werden behandeld met statines, liepen een hoger risico om diabetes type 2 te krijgen, dan mensen die minder intensief werden behandeld. Dit risico lijkt het hoogst in de eerste vier maanden na het begin van de behandeling.

Conclusie
Een intensieve behandeling met statines is geassocieerd met een verhoogd risico op diabetes type 2 bij de secundaire preventie van mensen die al een aandoening hebben gehad aan hun hart- en bloedvaten.

Bron: http://www.bloedsuiker.nl/

MB

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>