Chocolade ook superfood

Het is allang bekend dat pure chocolade een gunstige uitwerking op bepaalde lichaamsdelen heeft. Dagelijks 2 blokjes zou helpen bij het verlagen van het slechte ldl-cholesterol in het bloed, zou de neiging tot vorming van stolsels in het bloed verminderen en gaat aderverkalking tegen. Tenslotte dringt chocolade met een hoog cacaogehalte een hoge bloeddruk iets terug, doordat het de bloedvaten ontspant.

 

Maar het is nog beter dan we al dachten. Onderzoekers van Louisiana State University (VS) hebben vastgesteld dat onze darmflora de chocola laat fermenteren. De stof die daardoor ontstaat, werkt als een ontstekingsremmer.

Het gaat vooral om de Bifidobacterium, een belangrijke microbe in onze darmen. Door het samenspel van deze bacterie en chocola neemt het risico op ontsteking van het hart en vaatstelsel af. Dat vermindert weer de kans op een hartaanval. Om dit effect te bereiken, moet een mens pure chocolade eten, het liefst met zo min mogelijk suiker. En het ingrediënt catechine, dat van nature in cacao voorkomt, speelt ook een rol. Hoewel het lichaam deze stof niet verteert, zijn onze darmbacteriën er dol op. Het effect van catechine kan nog worden versterkt door naast chocolade ook granaatappel en acai te eten. Ook deze vruchten hebben een ontstekingsremmende werking.

Voor het gewicht blijft chocolade, ook de pure, nog wat calorieën leveren, dus houd daar rekening mee! Pure chocola levert per 100 gram ruim 500 calorieën.

TZ

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>