Ophef over brood

Het voorlichtingsbureau Brood zag in de eerste drie kwartalen van dit jaar de broodconsumptie afnemen met 2,3 procent. Dit blijkt uit onderzoek van het GfK. Dit is een sterkere afname dan hiervoor, in 2009 was er nog een groei van 1,3 procent.

De gedachte bij het voorlichtingsbureau Brood bestaat dat de afname te wijten is aan boeken als De Voedselzandloper en Broodbuik. Deze boeken suggereren dat brood aanzet tot buikpijn en andere klachten. Dit zou komen door de gluten in brood. De Voedselzandloper is een bestseller waarvan al  225.000 exemplaren verkocht zijn in Nederland.

Brood is een gezonde basis
Nog niet heel lang geleden had brood het imago van gezond en voedzaam. Volkorenbrood levert veel vezels, vitaminen en mineralen. Het Voedingscentrum adviseert vier tot zes sneetjes per dag voor een vrouw en vijf tot zeven sneetjes voor een man. Koolhydraten in brood leveren energie en vezels zorgen voor een goede stoelgang. Daarnaast zit er weinig vet in brood.

De Voedselzandloper
Auteur Kris Verburghsuggereert in zijn boek De Voedselzandloper echter dat brood helemaal niet zo goed is. Brood, met name wit en bruin, zorgt voor hoge glucosepieken in het bloed, dat klachten als vermoeidheid met zich mee kunnen brengen. Daarom adviseert Verburgh helemaal geen brood meer te eten. Als vervanging van brood geeft hij havermout als alternatief.

EU-investeringen voor gezonder brood
Ondanks de afname van 2,3 procent zijn er nog steeds veel mensen die wel brood eten. Veel bakkerijen en voedingsonderzoekers zijn het niet eens is met het toenemende slechte imago van brood, maar geven wel aan dat er ruimte is voor verbetering.
Mede daarom investeert de Europese Unie op grote schaal in onderzoek en innovatie binnen het mkb (midden- en kleinbedrijven). Bakkerijen worden aangemoedigd deel te nemen aan onderzoeksprojecten.

Health-bread project
In het Health-bread project werken mkb  en onderzoekers samen om de voedingswaarde en productkwaliteit van volkoren- en witbrood te verbeteren. Kennis wordt onderling uitgewisseld en de resultaten uit het onderzoek worden in een handleiding gedeeld met andere mkb-bakkerijen.

Bron: http://www.voedingnu.nl

MB

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer

One thought on “Ophef over brood

  1. Ria Coeckelberghs

    Ik heb aan den lijve ondervonden dat brood helemaal niet goed is voor mij omdat ik een verteringsprobleem met zetmeel heb. Dat is uit onderzoek gebleken. Granen moet ik sterk beperken. Daar zitten het grootste percentage koolhydraten in . Als ontbijt neem ik zelf gebakken amandelcake. Het meel vervang ik door gemalen amandelen (amandelmeel) en voeg er Stevia en Tagatose aan toe voor een iets zoete smaak. Voor de variatie kan er appel, rozijnen, gedroogd fruit of pure chocolade bij. Ik doe er altijd hennepzaad doorheen en werk de bovenkant af met pompoenpitten.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>