Zoutreductie moet wettelijk geregeld worden

De Consumentenbond, de Hartstichting en de Nierstichting vinden dat de door de vleeswarensector aangekondigde zoutreductie een stap in de goede richting is, echter zet het meer zoden aan de dijk als dit wettelijk geregeld wordt voor álle sectoren. Alleen op die manier kunnen consumenten er op vertrouwen dat het zoutgehalte in levensmiddelen structureel omlaag gaat.

 

 

Ze reageerden hiermee op de toezegging die de industrie woensdag deed. Supermarkten en de vleeswarenindustrie beloven nog voor de zomer een akkoord sluiten om het zoutgehalte in vleesproducten terug te brengen.

Het is belangrijk dat er concrete doelstellingen zijn geformuleerd: een zoutreductie van 10% in 2 jaar. Dit is een stap in de goede richting. Door zoutreductie geleidelijk door te voeren kunnen consumenten hier aan wennen. Maar dit is een eerste stap en niet het einddoel, na die 2 jaar moet het zoutgehalte nog verder teruggebracht worden.

Uit onderzoek van TNO blijkt dat een reductie van 50% mogelijk is.

Bron: http://www.consumentenbond.nl

TZ

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer

One thought on “Zoutreductie moet wettelijk geregeld worden

  1. Metabool

    Ik zou graag een wetenschappelijk onderbouwde schatting zien van de verbetering van onze gezondheid door deze maatregel. Zoals het nu wordt gepresenteerd is dat effect recht evenredig met het percentage zoutreductie maar ik waag dat in twijfel te trekken. Vooruit, geeft 10% minder zout 1% verbetering van onze gezondheid? Dat zou ik al heel mooi vinden maar dat blijkt niet uit een meta-analyse van de vele onderzoeken naar zout in onze voeding. Die komen eerder uit op marginale cijfers van hooguit een paar honderdste procent, terwijl te drastische reductie van zout juist hartproblemen veroorzaakt. Ik ben geen donateur van de Hartstichting en van de Nierstichting en dat laat ik maar zo. Ik ben wel lid van de Consumentenbond. Dat zal niet lang meer duren want voor domme, ongegronde en foute overheidsvoorlichting betaal ik al via de Belastingdienst.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>