Schildklier en sporten

Sporten met een schildklieraandoening staat centraal tijdens de Week van de Schildklier van 21 tot en met 25 mei. In veel ziekenhuizen is Schildklier Organisatie Nederland (SON) vertegenwoordigd om belangstellenden te informeren over schildklieraandoeningen.

Ongeveer één miljoen mensen in Nederland leven met een schildklieraandoening. Zij moeten vaak levenslang medicatie slikken om een normaal leven de leiden, soms al vanaf de geboorte. Sommige kinderen worden geboren zonder of met een niet ontwikkelde schildklier. Een alternatief voor een schildklier bestaat nog niet en daarom stimuleert SON onderzoek om nieuwe behandelmethoden beschikbaar te maken. Misschien is een kunstschildklier in de toekomst mogelijk.

 

Daniëlle Oerlemans, voormalig topsporter en ervaringsdeskundige, zet zich in voor een bredere bekendheid van schildklieraandoeningen. Haar schildklierstoornis heeft haar sportcarrière tijdelijk negatief beïnvloed, maar ze is blijven sporten. Voornamelijk hypothyreoïdie kan een flinke impact hebben op fysieke prestaties en sportactiviteiten. Om hierin meer inzicht te krijgen, voert het UMC Utrecht het onderzoek ‘hypothyreoïdie en beweegklachten’ uit.

Schildklierpatiënten worden onder het motto ‘bewegen kan altijd’ aangemoedigd en gesteund in hun strijd om een normaal leven te leiden. Daar zijn sport en beweging een onderdeel van.

Voor meer nieuws en informatie kijk je op www.weekvandeschildklier.nl.

MB

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>