Vrouwen hebben aanleg voor eetbui

Vrouwelijke ratten hebben vaker een eetbui dan mannelijke ratten. Volgens onderzoekers is dit heel duidelijk bewijs dat bij eetstoornissen ook de biologie een belangrijk rol speelt.

Het onderzoek, uitgevoerd door wetenschappers van de Michigan State University, laat voor het eerst zien dat bij dieren ook een verschil is tussen mannetjes en vrouwtjes op het gebied van eetbuien. Het zogenaamde binge eating vormt een van de hoofdkenmerken van veel eetstoornissen. En vrouwen ontwikkelen 10 keer vaker een eetstoornis dan mannen.

 

Hoofdonderzoeker Kelly Klump geeft aan dat we meestal het verschil tussen mannen en vrouwen verklaren  met de culturele en psychologische druk waaronder meisjes en vrouwen staan.  Het onderzoek laat zien dat biologische factoren ook bijdragen. Vrouwelijke ratten ervaren namelijk niet dezelfde psychosociale druk als meisjes en vrouwen. Zij hebben niet het gevoel dat ze dun moeten zijn.

Uit een experiment met 30 mannelijke en 30 vrouwelijke ratten bleek dat de vrouwtjes 6 keer vaker een eetbui hadden. De neiging tot eetbuien hangt volgens Klump mogelijk samen met het natuurlijke beloningscentrum in de hersenen. In een nieuw onderzoek kijkt de onderzoeker of de hersenen van vrouwtjesratten ook gevoeliger zijn voor beloning.

Klump: “Uit ons onderzoek blijkt dat er een biologisch verschil is tussen mannen en vrouwen. Het is belangrijk dat we beter begrijpen welke mechanisme hier achter zitten en wat de risicofactoren zijn.” Mogelijk kan dat in de toekomst de behandeling van eetstoornissen verbeteren.

Het onderzoek is gepubliceerd in het International Journal of Eating Disorders.

Bron: Science Daily

TZ

 

 

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer

One thought on “Vrouwen hebben aanleg voor eetbui

  1. Metabool

    O, werkt dat zo? Bij ratten…

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>