Selenium beschermt mogelijk tegen prostaatkanker

Een hogere seleniumwaarde in teennagels hangt samen met een verlaagd risico op prostaatkanker. Dit blijkt uit onderzoek van de Universiteit Maastricht, gepresenteerd op de jaarlijkse bijeenkomst van de American Association for Cancer Research (AACR) in Washington, DC.

 

Mannen met de hoogste waarden hadden een meer dan 60% lager risico in vergelijking met mannen met de laagste waarden. Dit impliceert dat een gebrekkige inname van selenium via de voeding gepaard gaat met een verhoogd risico op gevorderde prostaatkanker.

Eerdere studies naar een verband tussen seleniumwaarden en prostaatkanker leverden wisselende resultaten op. Het huidige onderzoek maakte gebruik van gegevens van de Nederlandse Cohort Studie naar voeding en kanker onder 58.279 mannen, die bij aanvang in 1986 een leeftijd hadden van 55 tot 69 jaar. Na een follow-up van meer dan 17 jaar bleken 898 deelnemers gevorderde prostaatkanker te hebben.

De onderzoekers kozen teennagelselenium als biomerker, omdat het een weergave is van een langdurige blootstelling aan selenium. Selenium in bloed is meer geschikt voor het bestuderen van recente seleniumblootstelling. De seleniumwaarden van de mannen uit de Nederlandse Cohort Studie variëren van laag tot matig. Uit de meest recente Voedselconsumptiepeiling blijkt dat de inname in veel leeftijdsgroepen onder of rond de aanbeveling ligt. En die aanbeveling wordt bovendien als verouderd beschouwd. Selenium zit vooral in vis, orgaanvlees en paranoten. Om selenium daadwerkelijk te kunnen toepassen ter voorkoming van prostaatkanker is meer onderzoek nodig, vooral in populaties met lage seleniumwaarden.

Bron: Universiteit Maastricht

MB

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer

One thought on “Selenium beschermt mogelijk tegen prostaatkanker

 1. Lisette

  Selenium is voor iedereen een belangrijk mineraal !!!en iedereen heeft tekort,omdat het niet meer in de grond zit door o.a.de Westerse landbouwbewerking en het dus je het niet meer met de voeding.

  voor
  -verschillende soorten kanker
  -leverfunctie
  -luchtweg- en urinewegontstekingen
  -Hart en vaatziekten
  -immuunsysteem, /luchtverontreiniging en bestrijdingsmiddelen
  -vruchtbaarheid
  -Huid

  oa in volkoren brooo, vis, schelpdieren, eigeel, ongeroosterde noten,etc

  meer info;

  mens-en-gezondheidinfonu.nl/gezonde voeding

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>