‘Spinazie maakt sterk’

Uit onderzoek van het het Karolinska Institute blijkt dat nitraat de spieren sterker maakt. Nitraat is van nature aanwezig in alle groenten. Nitraat komt van nature ook voor in water en wordt soms aan voedingsmiddelen toegevoegd om de houdbaarheid te verbeteren. De onderzoekers hebben een week lang nitraat toegevoegd aan drinkwater van muizen. De spierfunctie van de muizen werd vergeleken met die van muizen die geen extra nitraat binnen hebben gekregen. De muizen die nitraat hadden gedronken, bleken veel sterke spieren te hebben. De onderzoekers hadden een hoeveelheid nitraat gebruikt die overeenkwam met een dagelijkse inname van 200 à 250 gram door mensen.

Nitraat blijkt een effect te hebben op de witte spiervezels, oftewel de ‘fast-twitch’. Deze spieren worden gebruikt voor kracht en intensief bewegen.  Tevens is ontdekt dat de nitraten een toename van twee proteïnen in de spieren stimuleert. Deze proteïnen worden gebruikt bij het loslaten en opslaan van calcium. Dit is essentieel bij het laten samentrekken van de spieren. Kort gezegd: meer proteïne is grotere afgifte van calcium en betekent sterkere spieren.

Het goede nieuws is dat spinazie of andere nitraatrijke groenten de spiervezels versterken om bijvoorbeeld iets zwaars op te tillen of om een heuvel op te rennen. Ook voor mensen met een spierziekte of zwakke spieren kan dit goed nieuws zijn.

Hiervoor is nog wel meer onderzoek nodig.

Nog andere feitjes over nitraat:

Nitraat komt niet alleen positief in het nieuws. In het lichaam kan nitraat namelijk omgezet worden in de stof nitriet. Ook door het bewaren, bereiden of het eten van groente wordt nitraat gedeeltelijk omgezet in nitriet. Nitriet is sneller schadelijk. En nitriet kan weer omgezet worden in kankerverwekkende nitrosaminen. Nitrosaminen zijn schadelijke stoffen die vooral ontstaan door nitraatrijke groenten te eten met vis, schaal- en schelpdieren (uitgezonderd zalm en makreel). Door de combinatie van nitriet met de eiwitten in vis ontstaan de schadelijke nitrosaminen. Er zijn limieten gesteld aan de hoeveelheid nitraat die in voeding en drinkwater mag voorkomen. De nieuwe Voedsel en Warenautoriteit (nVWA) ziet toe op naleving van de normen. Vitamine C en andere antioxidanten, bijvoorbeeld uit groente en fruit kunnen de vorming van nitriet en nitrosamines in het lichaam gedeeltelijk remmen. Mogelijk kunnen deze stoffen eventuele schadelijke gevolgen van nitriet in het lichaam beperken.

Nitraatrijke groenten zijn:

  • Andijvie
  • Bietjes, rode
  • Bleekselderij
  • Chinese Kool
  • Koolrabi
  • Paksoi
  • Postelein
  • Raapstelen
  • Sla, alle soorten
  • Snijbiet
  • Spinazie
  • Spitskool
  • Venkel
  • Waterkers

Hierbij enkele tips:

  • Eet niet vaker dan 2 keer per week nitraatrijke groenten.
  • Bewaar nitraatrijke groenten na aankoop niet langer dan 2 dagen. Na 2 dagen neemt het nitrietgehalte door de groei van bacteriën steeds verder toe.
  • Was spinazie en sla voor gebruik en verwijder bij sla de hoofdnerven en de buitenste bladeren. Hiermee kan het nitraatgehalte tot 30% dalen.
  • Laat kliekjes van nitraatrijke groenten na verwarming snel afkoelen en bewaar ze daarna direct in de koelkast. Daarna kunnen ze weer opgewarmd worden, zonder dat het nitrietgehalte stijgt.
  • Combineer nitraatrijke groente liever niet met vis (uitgezonderd zalm en makreel), schaal- of schelpdieren.

Bron: Nu.nl en Voedingscentrum

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>