Sterke toename dementie door dikke kinderen

Verwacht wordt dat het aantal vroeg dementerenden explosief zal toenemen doordat obesitas en overgewicht onder jongeren. 4 hoogleraren van de Vrije Universiteit en het VU medisch centrum in Amsterdam hebben vastgesteld dat door overgewicht en obesitas onder jongeren de patiënten tussen de 50 en 60 jaar al dementie krijgen. Nederland telt al 75.000 kinderen met obesitas en een half miljoen met overgewicht. Door de hoogleraren is een direct verband gelegd tussen te dik zijn en dementie. Door een ongezonde leefstijl worden sommige hersenimpulsen op vroege leeftijd beschadigd. De gemiddelde leeftijd van patiënten met dementie ligt nu nog tussen de 70 en 80 jaar maar zal naar verwachting sterk dalen.Volgens hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder kun je het in de eerste 25 jaar ‘voor de rest van je leven verpesten.’ De Wereldgezondheidsorganisatie WHO verwacht ook een toename van het aantal dementerenden. Volgens de organisatie zal het aantal patiënten met dementie verdrievoudigd zijn in 2040.

Tevens groeit het aantal kinderen met ouderdomsziekten. Volgens hoogleraar voeding en overgewicht Jaap Seidell zullen er in 2025 1,4 miljoen mensen met diabetes zijn. Hiervan heeft 85 procent last van overgewicht of obesitas.

Bron: Elsevier

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>