Vitamine D postitieve invloed op ontstekingen

Bij patiënten met chronische ziektebeelden zoals astma en artritis kan een vitamine D-supplement helpen. Vanaf 30 ng/ml namen onderzoekers het ontstekingsremmende effect van de vitamine waar. Bij 50 ng/ml was het effect het grootst.

De onderzoekers van het ziekenhuis National Jewish Health publiceerden de resultaten van hun studie in het Journal of Immunology.
Zij adviseren een minimale waarde van 30 nanogram vitamine D per milliliter bloed. Vanaf deze waarde zijn er positieve effecten van de vitamine, zoals de opname van calcium in de botten, aangetoond. “De invloed van de vitamine is op celniveau bekeken”, vertelt hoofdauteur Elena Goleva assistent-professor in de kindergeneeskunde aan  het National Jewish Health.

Vitamine D-onderzoek
De wetenschappers onderzochten de specifieke mechanismen van vitamine D, die zouden kunnen werken op het immuunsysteem en inflammatoire reacties. De onderzoekers incubeerden witte bloedcellen met verschillende niveaus van vitamine D. Vervolgens werden de witte bloedcellen blootgesteld aan lipopolysaccharide (LPS), een molecuul met een bacteriële celwand die inflammatoire reacties bevordert.

Hoeveel vitamine D?
Patiënten met chronische inflammatoire ziekten, zoals astma, artritis en prostaatkanker met een vitamine D-deficiëntie, kunnen baat hebben bij vitamine D-suppletie om de vitamine D-spiegel boven de 30 ng/ml te krijgen. De huidige nationale richtlijnen suggereren dat mensen een minimum bloedserum niveau van 20 ng/ml moeten behouden, maar er is veel wetenschappelijk debat over een optimaal niveau. Lage vitamine D-spiegels zijn in verband gebracht met verschillende ziekten, waaronder astma, kanker, diabetes en artritis.

Bron: http://www.voedingnu.nl

(MB)

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>