`Genezing`van Diabetes 2 door zeer streng dieet niet zeker

Een extreem dieet van 8 weken met 600 calorieën per dag kan zorgen voor een genezing van diabetes type 2 bij mensen die recent gediagnosticeerd met de ziekte, ontdekten Britse onderzoekers aan de Newcastle University.

Uit het onderzoek kwam naar voren dat een caloriearm dieet de vetgehalteniveaus in de alvleesklier en de lever verlaagd, waardoor de productie van insuline weer normaal verloopt.Elf mensen met diabetes namen deel aan het onderzoek, waarbij ze gedurende twee maanden slechts 600 calorieën per dag gebruikten. Hun menu bestond daarbij uit groenten zonder zetmeel en shakes.

Resultaten
Na drie maanden bleken 7 van de 11 proefpersonen genezen van diabetes. Ook na het onderzoek bleven de proefpersonen adviezen over het gebruik van voedsel en portiegroottes opvolgen. Bij een vervolgtest na enige tijd bleken 7 van de 10 mensen die werden onderzocht nog steeds vrij van diabetes.Wel is meer onderzoek nodig om te zien of de omkering permanent is, aldus de onderzoekers.

Niet voor iedereen
Hoogleraar Roy Taylor van de universiteit van Newcastle verwacht niet dat het caloriearme dieet voor alle patiënten met diabetes type 2 een oplossing zal bieden. Als men er aan begint, moet dat onder deskundige begeleiding gebeuren, benadrukt de hoogleraar. Er wordt nog gewerkt aan een onderzoek over een langere periode waarbij meer proefpersonen zijn betrokken.

Voorbarige conclusie

De conclusie dat een streng dieet en afvallen gunstig kan zijn voor mensen met diabetes type 2 is niet nieuw. In 2008 publiceerde internist dr. Ingrid Jazet van het Leids Universitair Medisch Centrum al een zelfde soort onderzoek. Ook toen bleek dat flink afvallen veel verbeterde.

Toch noemt Jazet desgevraagd de conclusie van haar collega’s uit Newcastle voorbarig: ‘Genezing is een heel groot woord’. Gewichtsverlies kan diabetes type 2 vertragen, maar op den duur zullen de suikerspiegels waarschijnlijk weer stijgen, met name als het gewicht omhoog gaat. Aan de andere kant is Jazet het er wel over eens dat hoe sneller iemand drastisch afvalt nadat hij diabetes type 2 heeft gekregen, hoe langer de ziekte op afstand kan worden gehouden.

Bron: http://www.voedingnu.nl

(MB)

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>