Eet geen rucolakiemen

Het ministerie van Volksgezondheid in Den Haag heeft vandaag het advies gegeven voorlopig geen fenegriek-, mosterd- en rucolakiemen te eten in verband met een besmetting met een E.coli-bacterie in Frankrijk.

Dat meldt persbureau Novum. In de regio Bordeaux zijn zeven mensen opgenomen die besmet zijn met een bacterie waarvan deskundigen voor “99 procent” zeker weten dat deze dezelfde variant is als de bacterie die in Duitsland aan 44 mensen het leven heeft gekost.

Zeker twee personen werden ziek na het eten van fenegriek-, mosterd- en rucolakiemen in Bègles, een buitenwijk van Bordeaux, waardoor Frankrijk vermoedt dat deze kiemen de oorsprong van de besmetting zijn. Frankrijk heeft daarop de verkoop stopgezet van fenegriek-, mosterd- en rucolakiemen die afkomstig zijn van een Brits bedrijf.

Eerder werden rode bietenkiemen gevonden die besmet waren met de E.coli-bacterie. Deze producten werden vervolgens uit de handel gehaald.

Aan consumenten wordt geadviseerd de zaden van deze kiemgroenten niet zelf te zaaien en dan te eten. In Nederland is deze ehec bacterie nog niet aangetroffen. Degene die de rauwe kiemgroente heeft gegeten, moet bij de eerste tekenen van diarree contact opnemen met de huisarts, zo adviseert het ministerie. Het advies geldt niet voor de sla zelf. Rucola kan gewoon rauw worden gegeten, bevestigde een woordvoerder van de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA).

Bron: Volkskrant, 27 juni 2011

(MB)

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>