Hersenen kunnen onderscheid maken tussen zoetstof en suiker

De hersenen kunnen onderscheid maken tussen frisdranken met zoetstoffen en frisdranken met suiker. Dat blijkt uit recent onderzoek van dr. Paul Smeets en zijn collega’s van Wageningen UR.


Voor het onderzoek maakte Smeets gebruik van een MRI-scanner. Hiermee registreerde hij de activiteit in de hersenen wanneer iemand een suikerhoudende of suikervrije frisdrank proefde.

Hypothalamus
Wanneer iemand een suikerhoudende frisdrank proeft, neemt de hersenactiviteit in de hypothalamus af. Dit wijst op een verzadigingsgevoel. De activiteit in de hypothalamus bleef bij het proeven van een suikervrije frisdrank gelijk.

Niet alleen smaak
Ons brein weet dus een calorische en niet-calorische zoete drank van elkaar te onderscheiden zonder dat we ons daar bewust van zijn. Dit bewijst dat de detectie van suiker niet alleen via de smaak, maar ook via de hersenen plaatsvindt.
Verzadiging
Smeets meent dat het voor het lichaam gemakkelijker is als zoet automatisch energie betekent. Bij producten waarin kunstmatige zoetstoffen zijn verwerkt, is de sensorische stimulatie niet in verhouding met de voedingswaarde. Dat kan effect hebben op de verwerking door de hersenen en daarmee op het gevoel van verzadiging. Verder onderzoek is nodig naar de effectiviteit van suikervrije frisdranken ter preventie van overgewicht.

Bron: http://www.voedingnu.nl

(MB)

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>