Verantwoord afvallen na de bevalling

Na een bevalling neemt je lichaam niet meteen weer de oude proporties aan. Wil je op een verantwoorde manier weer op gewicht komen, dan moet je goed letten op wat je eet.

Vooral de borsten en de bovenarmen worden tijdens de zwangerschap wat groter. Je lichaam bereidt zich voor op het moederschap en legt vetreserves aan om borstvoeding te kunnen geven. Een normale gewichtstoename tijdens een zwangerschap bedraagt 10-12 kg. Na de zwangerschap is aan je buik te zien dat je een kind gedragen hebt . En je borsten zijn door de zwangerschap veranderd. Daardoor zul je meestal niet gelijk weer in de kleren passen van vóór de zwangerschap. De tijd die het lichaam nodig heeft om weer in de oude proporties terug te komen, verschilt per vrouw. Bij sommige vrouwen betekent een zwangerschap een blijvende verandering in de omvang van hun lichaam.

Slim eten en bewegen
Hoe je lichaam op een zwangerschap reageert, heb je niet zelf in de hand. Waar je wel iets aan kan doen is je eetpatroon tijdens de zwangerschap en mate waarin je beweegt, zodat je niet al te veel aankomt. Je zult merken dat je meer behoefte krijgt aan eten. Een boterham, een schaaltje yoghurt of een keer fruit extra zijn de beste tussendoortjes. Een lichaam dat ook tijdens de zwangerschap goed heeft gesport, heeft het na de bevalling makkelijker. Zwemmen is een voorbeeld van een sport die je tot de uitgerekende datum kan beoefenen.

Borstvoeding
De beste manier om na je zwangerschap weer op gewicht te komen, is het geven van borstvoeding. Tijdens de periode dat je borstvoeding geeft mag je best afvallen, als je maar niet op dieet gaat. Op een goede manier op je voeding letten kan natuurlijk wel. Maar let op: het geven van borstvoeding vraagt veel calorieën. Als je borstvoeding geeft en ondertussen goed op je eten let, dan kun je geleidelijk afvallen. Dat moet je wel eten volgens onderstaande hoeveelheden met het accent op de maaltijden, weinig snoepen en geen zoete dranken drinken. Een verantwoord dieet kan hierbij helpen. Het geeft je een zekere mate van controle over de hoeveelheid die je eet, terwijl je wel zelf kunt kiezen wát je eet. Zo weet je dat je alle benodigde voedingsstoffen in voldoende mate binnenkrijgt.

Dagelijkse basis
De volgende basisvoeding is gemiddeld per dag nodig als je borstvoeding geeft:

 • 5-6 sneetjes brood
 • 200 g aardappelen of 2 opscheplepels zilvervliesrijst, pasta of peulvruchten (= 200 gram)
 • minimaal 4 opscheplepels groente (minimaal 200 gram)
 • 2 stuks fruit (200 gram)
 • 3 bekers melkproducten en 20 gram (= 1 plak) kaas
 • 100-120 g vlees(waren), vis, ei en vleesvervangers
 • elke boterham besmeren met halvarine en je vlees bakken in 1 eetlepel bak- en braadproduct
 • 2,5 liter vocht, bijvoorbeeld thee, koffie, water, bouillon en groentesap.

Het kan best zijn dat het afvallen niet heel gemakkelijk gaat. Dit komt door de hormonale veranderingen. Laat je er niet door ontmoedigen. Minder eten is niet aan te raden, omdat je je lichaam dan in de “zuinige stand” brengt. Dat betekent dat je steeds minder eten nodig hebt om toe te nemen in gewicht. Het enige wat je kunt doen, is voldoende lichaamsbeweging nemen en de juiste hoeveelheden aanhouden.

Auteur: redactie Margriet.nl

Bron:http://www.dokterdokter.nl

facebook share facebook share

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Verantwoord afvallen na de bevalling

 1. MetaBool

  Wat de moeder eet krijgt de baby toch ook binnen via de moedermelk? Dan kun je onderstaande chemische surrogaattroep maar beter weer vervangen door boter (geen margarine!) en oliesoorten die geschikt zijn om in te bakken, zoals kokosolie. Dat is stukken beter voor de gezondheid van moeder en kind.
  |
  “elke boterham besmeren met halvarine en je vlees bakken in 1 eetlepel bak- en braadproduct”
  |
  Smerig…

    /   Reply  / 
 2. Albertha Spinn

  Verantwoord afvallen na de bevalling | Dieet was a nice post, thanks for sharing this informative news. It is always nice when you can’t solely be informed, but also be entertained! I will visit your blog frequently for the latest posts.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>