Kinderen en energiedrankjes

Bij kinderen zijn energiedrankjes populair. Sommige media berichten nu over nieuw onderzoek dat deze drankjes gevaarlijk zouden zijn.

De energiedrankjes vormen bij normaal gebruik geen gevaar voor de gezondheid. Het Voedingscentrum adviseert echter om er geen grote hoeveelheden van te drinken. Als deze drankjes in combinatie met alcohol of bij sporten en extreme inspanning worden gebruikt is het belangrijk voldoende water te drinken.

De drankjes hebben als belangrijkste ingrediënt cafeïne, in een blikje van 250 ml zit 80 mg cafeïne; dit is eenzelfde hoeveelheid cafeïne als in een kop koffie en ongeveer twee keer zoveel cafeïne als in een blikje cola (330 ml). De cafeïne in zogenaamde ‘energyshots’ of grotere blikjes kan echter veel meer zijn. Te veel cafeïne kan leiden tot rusteloosheid, slapeloosheid, beven, duizeligheid en irritatie van de maag.

Het Voedingscentrum adviseert om kinderen maximaal: 1-2 blikjes te gebruiken. Naar mijn mening zou dat maximaal 1 mogen zijn en zeker niet elke dag.Dit is uiteraard ook afhankelijk van de hoeveelheid cafeïne die een kind verder op een dag al binnen krijgt via cola, thee of koffie.Een ander argument is dat een normaal blikje (niet light) veel calorieën levert: 115 kcal per blikje.

In principe hebben volwassenen bij 400 mg cafeïne per dag geen problemen. Voor vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven, geldt een advies van een maximum van 300 mg per dag. Voor kinderen is er geen richtlijn voor een maximale hoeveelheid cafeïne. Aannemelijk is dat de grens lager ligt dan voor volwassenen.

In verband met gewenning van het jonge lichaam aan cafeïne moeten kinderen dit liever niet dagelijks consumeren. Kinderen nemen deze drankjes vaak omdat ze verwachten dat de concentratie toeneemt en vermoeidheid wordt onderdrukt. Dit is echter van korte duur, op de langere termijn kan de vermoeidheid juist extra toeslaan.

Bron: http://www.voedingscentrum.nl

(MB)

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>