Rubriek: hartinfarct

Bij diabetes: omega 3 vetten ter preventie hart,- en vaatziekten

Mensen met diabetes die een hartinfarct achter de rug hebben baat bij omega-3 vetzuren. De vetzuren verlagen het risico op ernstige hartritmestoornissen bij de patiënten. Dat concluderen onderzoekers van Humane Voeding van Wageningen University, onderdeel van Wageningen UR, in het tijdschrift Diabetes Care van deze week.    

Lees verder...

Nieuw onderzoek naar HDL (goede cholesterol)

Onderzoekster Ying Zhao ontdekte twee moleculen die een belangrijke rol spelen bij het afvoeren van slecht cholesterol uit de vaatwand. De conclusie van haar onderzoek kan belangrijk zijn bij de ontwikkeling van nieuwe behandelmethodes tegen slagaderverkalking. De Hartstichting steunde haar onderzoek. 1 november promoveerde ze aan de Universiteit van Leiden.    

Lees verder...

De relatie tussen ondervoeding en hart,- en vaatziekten

Uit onderzoek blijkt dat ondervoeding gepaard gaat met een verhoogde kans op hart- en vaatziekten. Niet alleen op korte termijn maar zelfs vijftig jaar later is er nog steeds een verhoogd risico. Het team van het Universitair Medisch Centrum Utrecht en de Universiteit van Amsterdam volgde de gezondheid van het hart van Nederlandse vrouwen, die

Lees verder...

Goede vetzuren kunnen mogelijk een hartinfarct voorkomen

Op dit moment is er veel verwarring over het belang van vetzuren om hartinfarcten te voorkomen. Recente onderzoeken zetten vraagtekens bij de noodzaak om de inname van verzadigde vetzuren in de voeding te verlagen en die van meervoudig onverzadigde vetzuren te verhogen.     Onderzoekers van Wageningen University, onderdeel van Wageningen UR, maken in een

Lees verder...

Wat is cholesterol?

Cholesterol is niet hetzelfde als vet. Als u een beetje cholesterol zou hebben op het topje van uw vinger, ziet dat er uit als was. De lever produceert cholesterol en stuurt het rond om gebruikt te worden bij de aanmaak van hormonen en cel-wanden, en op andere plaatsen in het lichaam. Cholesterolniveaus worden gemeten in

Lees verder...

Olijven voor een goede gezondheid

Al lang is bekend dat olijven gezond zijn, want ze bevatten veel antioxidanten. Nu blijkt uit nieuw onderzoek dat ook de bladeren van de olijfboom gezond zijn. Volgens wetenschappers kunnen de bladeren, verwerkt in een pil, helpen tegen hart- en vaatziekten.

Lees verder...