Toename hoge bloeddruk

hart

hart

Volgens een Canadees rapport verdubbelde het aantal jong volwassenen (20 tot 34 jarigen) met een hoge bloeddruk de afgelopen 10 jaar. Volgens dit rapport gaan hartproblemen drastisch toenemen als het aantal jonge mensen met een hoge bloeddruk niet afneemt.

De Nederlandse hartstichting geeft aan dat jongvolwassenen in ons land ook moeten oppassen voor een dergelijk scenario, ook al mogen de Canadese cijfers niet klakkeloos op de Nederlandse situatie geplakt worden.

Ank van Drenth, arts van de Hartstichtng geeft aan dat Nederlanders ook in de gevarenzone zitten. “Onze jongeren zijn ook behoorlijk wat risico’s aan het verzamelen voor het krijgen van hart- en vaatziekten. Eén op de acht kinderen onder de 12 jaar is te zwaar, net als 40 procent van de volwassenen. Overgewicht, een te hoog cholesterol, diabetes, drank en sigaretten zijn allemaal factoren de de kans op hart- en vaatziekten vergroten.”

Op het ogenblik heeft één op de vier volwassenen in Nederland een hoge bloeddruk. Het zou Van Drenth ‘niet verbazen als dat over dertg jaar één op drie is.”

Hoe kunnen we dat risico verlagen? Ook hier geldt weer het alom bekende spreekwoord: jong geleerd is oud gedaan.  Als kinderen van kleins af aan goede voedingsgewoontes aanleren is dit als ze volwassen zijn ook makkelijker vol te houden.  Naast voeding speelt beweging natuurlijk ook een belangrijke rol. De Canadese Heart and Stroke Foundation komt met nog een goede tip, namelijk het aanleren van stressbestendigheid.

Bron: Spits, 29 januari 2010

facebook share facebook share

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Toename hoge bloeddruk

  1. Jack Boekhorst

    Tegenwoordig heeft de jeugd steeds meer “afleiding” zodat sport en beweging op een lager pitje komen te staan. Ook heeft de jeugd beduidend meer geld te besteden van vroeger. Bloeddruk verhogende voedingsmiddelen (snacks etc.) zijn hierdoor toegankelijker.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>