Caffeïnevrije koffie verhoogt cholesterol

Caffeïnevrije koffie verhoogt het gehalte van de "slechte" LDL-cholesterol in het bloed en dus het risico op hartziekten, zeggen onderzoekers van de Amerikaanse National Institutes of Health. De studie vergeleek gegevens van mensen die 6 maanden lang 3 tot 6 koppen gewone koffie, caffeïnevrije koffie of geen koffie dronken.

Bij de groep die de caffëinevrije koffie dronk werd na 6 maanden een verhoging van 18% van vetzuren vastgesteld wat leidt tot een verhoging van het LDL-cholesterolgehalte. Ook werd een verhoogde concentratie van een eiwit [apolipoproteine B] gemeten, dat eveneens gelinkt is aan LDL-cholesterol. In de andere groepen werd geen verhoging vastgesteld.

Cafeïnevrije koffie had echter een opmerkelijk effect bij mensen met overgewicht – een bodymass-index van 25 of hoger: bij hen nam de hoeveelheid van het "goede" HDL-2 cholesterol met de helft toe, bij mensen met een normaal gewicht nam het met 30 procent af. Uit een andere studie blijkt dan weer dat [gewone] koffie geen invloed heeft op de bloeddruk. Caffëinehoudende dranken zoals cola [zowel suikerhoudende als lightcola] bleek dan weer wel de kans op hypertensie te verhogen. Waarom moet nog verder onderzocht worden.

Ik zou dus zeggen neem een lekker kopje kruiden-of groene thee dan heb je van deze bijwerkingen geen last!

Bron: Gezondheid.be

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>