Parkinson en obstipatie

 

 

 

 

 

Bij mensen met Parkinson komt het vaak voor dat ze last hebben van obstipatie (verstopping). Dit kan door medicijnen komen, maar soms ook doordat de darmspieren (endeldarm) minder goed werken. Er is sprake van obstipatie als iemand minder dan driemaal per week ontlasting heeft, als de ontlasting hard is en als deze alleen door hard persen naar buiten komt. Obstipatie kan ook veroorzaakt worden doordat er te weinig voedingsvezels of te weinig vocht in de voeding zit, door te weinig beweging of door een combinatie van deze oorzaken.

Belangrijk is om minimaal 2 liter vocht te drinken en veel vezels te eten uit volkorenproducten, groenten en fruit. Daarnaast bestaan psylliumvezels. Ook regelmatig eten en vooral het ontbijt is een belangrijke maaltijd, want dan komt de stoelgang op gang. Probeer bij aandrang om meteen naar het toilet te gaan. Probeer ook om voldoende te bewegen (minimaal een half uur per dag) b.v. wandelen. Daarnaast is het belangrijk om goed en rustig te eten en te kauwen.

Mijn collega was afgelopen vrijdag naar en Parkinson-congres geweest. Daar werd als advies het volgende gezegd: Neem 8 gedroogde pruimen en laat ze een nachtje weken in water (zodat ze allemaal onder water staan). Drink dan het vocht van de pruimen de volgende dag op de nuchtere maag. Eet bij het ontbijt dan de pruimen zelf.

Als al het bovenstaande niet helpt, dan is het goed om verder onderzoek te laten doen. Als het de spieren zijn die minder goed werken, dan zijn meestal aanvullende maatregelen nodig. (Zoals b.v. een klysma).

MB

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>