Rubriek: glutenvrij

Peulvruchten:kidneybonen

Kidneybonen heten letterlijk vertaald (r0de) nierbonen, maar de naam kidneybonen is in Nederland het meest gebruikt. Kidneybonen danken hun naam aan de vorm (ze zijn niervormig) en hebben een rode-bruine kleur. Er zijn ook witte, bruine en zwarte soorten, maar die zie je in Nederland niet vaak. Kidneybonen hebben een lichtzoete smaak en kun je

Lees verder...

Wat is Canihua?

Eerlijk gezegd had ik er nog niet eerder van gehoord en vroeg me ook af hoe ik canihua moest spreken. Je spreekt het uit als kaniwa en wordt ook wel babyquinoa genoemd, oftewel het is familie van de quinoa. Kan het nog kleiner dan? Ja dus. De zaadjes zijn dus kleiner, iets steviger en donkerder

Lees verder...

Kikkererwten, multifunctioneel!

Nu het advies is om meer peulvruchten te eten,leek het me leuk om steeds een peulvrucht in het daglicht te zetten, Vandaag de kikkererwt.  De kikkererwt is een veelzijdige peulvrucht. Je kunt hem eten als koolhydraatbron, groente én vleesvervanger of je kunt er een gezonde snack van maken.  Waarom zijn kikkererwten of kekererwten zo goed

Lees verder...

Wat is Fonio voor graan?

Fonio is een graan uit Afrika, net zoals gierst. Het smaakt en beetje nootachtig en wordt ook wel een kruising tussen quinoa en couscous genoemd. Fonio is glutenvrij, een bron van vezels en bevat calcium, zink en ijzer. Fonio kun je net zo gebruiken als couscous. Het is ook snel en makkelijk te bereiden. Je

Lees verder...

Waarom vaker peulvruchten?

Het is jammer dat de peulvrucht vaak onderbelicht blijft. Misschien dat het nu beter gaat als ze in het voorjaar ook in de schijf van vijf extra worden belicht. Het is een prima alternatief voor wie minder vlees of een andere koolhydraatbron wil eten: ze zitten vol met goede voedingsstoffen en zijn gemakkelijk te gebruiken

Lees verder...

Glutenvrij bakken en koken

In vele regio`s organiseert de NCV (Nederlandse Coeliakie Vereniging) glutenvrije bakworkshops. Hier krijg je les in bakken en koken van gecertificeerde instructeurs met ingrediënten waar je misschien nog niet eerder van hebt gehoord. Daarnaast krijg je oplossingen voor de lastige (bak)eigenschappen die glutenvrije producten soms hebben. Bovendien kun je tijdens de bakworkshops ook je ervaringen delen met

Lees verder...

Leuke blog over glutenvrij leven

Via de website van de Nederlandse Vereniging van Coeliakie kwam ik leuke blogberichten tegen van Nicolien. Zij en haar zoon moeten glutenvrij eten. Hierover schrijft ze op een leuke manier hoe ze daarmee omgaat. Vooral de blog over puberjongens die een meisje willen zoenen, maar dit niet kunnen doen als het meisje net een broodje

Lees verder...

Weet je apotheek dat je geen gluten mag?

Bijna elk medicijn bestaat naast de werkzame stof uit een aantal hulpstoffen. Het kan zijn dat er tarwezetmeel als vulmiddel is gebruikt. Er is een ontmoedigingsbeleid om tarwezetmeel te gebruiken, maar het kan nog steeds in geneesmiddelen voorkomen. Geneesmiddelfabrikanten zijn verplicht de samenstelling van hun geneesmiddelen op te geven bij het College ter Beoordeling van

Lees verder...

Anti-glutenpil werkt niet

In een artikel in de Volkskrant stellen onderzoekers van de Universiteit Maastricht dat ze met succes een enzym hebben getest dat gluten grotendeels afbreekt. Het onderzoek is gedaan onder 12 gezonde proefpersonen die verschillende soorten maaltijden kregen met gluten. Via sondes in maag en dunne darm zou 80 tot 90% van de gluten binnen één

Lees verder...

Mayonaise of fritessaus?

Regelmatig adviseer ik mensen om fritessaus te nemen in plaats van mayonaise. ‘Maar dat is toch ook hartstikke vet?’ hoor ik dan vaak. Dit is niet het geval. Mayonaise bevat namelijk 80% vet en halvanaise 40% (de helft dus). Fritessaus bevat meestal 25 % vet (soms 35%), maar er is al een tijdje ook halfvolle

Lees verder...