Weegschalen onder de loep

Personenweegschalen zijn er in allerlei soorten en maten met verschillende functies. De meest simpele weegschaal is de analoge weegschaal. Deze weegt enkel het gewicht en heeft bovendien geen stroom of batterijen nodig. Deze weegschalen zijn ideaal voor het simpele gebruik. Daarnaast is er de elektronische weegschaal. Deze zijn wat duurder, maar wel nauwkeuriger en werken op batterijen.

Onder de elektronische, ook wel digitale weegschaal, zijn er ook een aantal soorten die extra functies bevatten. Denk daarbij aan het meten van het vetpercentage, de spier- en watermassa, de botdichtheid en het BMI. Binnen deze geavanceerde soorten zijn er ook een aantal met een memoryfunctie. Op deze manier kan de gebruiker bijhouden hoeveel hij is aangekomen of afgevallen. Leuke technieken die het afvallen makkelijker zouden moeten maken. Toch zijn er een aantal minpunten die over het hoofd worden gezien.

Zo hebben de meeste digitale weegschalen met extra functies enkel een platform waarop de gebruiker moet staan. Dit betekent dat enkel het onderlichaam wordt gemeten. De meting is onvolledig en dus onbetrouwbaar. Om een meer betrouwbare meting te doen dient de weegschaal een afneembare display te hebben. Deze display moet worden vastgehouden tijdens de meting en meet ook het bovenlichaam. Een stuk betrouwbaarder, maar dat kost dan ook wat.

Om een betrouwbare meting te laten verrichten kan je terecht bij de diëtist. De diëtist maakt gebruik van een professionele kolomweegschaal. Deze is het meest nauwkeurig en weegt enkel het gewicht. Verder kan de diëtist de BMI berekenen en het vetpercentage bepalen met behulp van een huidplooimeter. Deze methode is het meest nauwkeurig en dus uitermate geschikt.

(AH/RS)

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>