Nieuw: huidsensor bij diabetes!

Na een onderzoek waar 252 mensen met diabetes (type 1 en 2) aan meededen is de huidsensor een succes gebleken! Dit zou een einde van de teststrips kunnen zijn.

De sensor werkt als volgt: hij wordt bevestigd aan de achterzijde van een arm en onderhuids klikt er zich een naaldje van 5 mm vast. Deze meet de bloedglucosewaarde. Na 14 dagen moet de sensor worden vervangen. De ‘reader’ slaat de glucosewaarden op en maakt er automatisch een grafiek van, zodat zichtbaar is of de waarden gedaald of gestegen waren in de afgelopen 8 uur.  Zo kunnen mensen hun diabetes beter regelen door in te grijpen met medicatie of eten en zo meer grip (zelfregie/management) op hun ziekte krijgen.

Als zorgverlener word daar steeds meer naar gestreefd, om patiënten zelfregie te geven. Het is hun lichaam en hun leven. Zij moeten zelf hun keuzes maken en acties ondernemen waarvan ze denken dat het kans van slagen heeft. Wij, zorgverleners, ondersteunen hen daarbij waar nodig en gewenst. Dit is heel anders dan voorheen de insteek was! Als professional wist jij wat goed was voor de patiënt en dat vertelde je dan ook. Maar was dat succesvol? Ging de patiënt er mee aan de slag? Heel vaak niet. Dus nu wordt er steeds vaker over een andere boeg gegooid (het is nog wel even wennen) en dat lijkt wel te werken!

TZ

 

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>