Voedingsindustrie oorzaak overgewicht kinderen of toch de ouders?

Onlangs was de documentaire FED UP te zien. Deze Amerikaanse docu ging over het overgewichtsprobleem bij kinderen. Jarenlang wordt er gehamerd op minder eten en meer bewegen en toch zijn de statistieken overgewicht/obesitas bij kinderen niet verbeterd. Het zou ook met wilskracht te maken hebben….niet waar! Kinderen worden doodongelukkig en hebben het al zwaar in die leeftijdsfase. Wat is dan het probleem en waar ligt gedeeltelijk de oplossing?

De voedingsindustrie wordt als grootste boosdoener gezien. Kinderen worden op zeer jonge leeftijd al lekker gemaakt met reclames van ongezond eten en drinken (zie je wel eens een reclame over hoe lekker broccoli is?). Op scholen worden in de kantines frites, hamburgers en pizza’s geserveerd (leveranciers niet voor hoofd stoten). Zelfs als er ook een gezonde maaltijd als keuze ligt, wordt die weinig gekocht want frites en hamburger is toch veel lekkerder.

Als kinderen proberen af te vallen, is dat vaak een teleurstelling omdat ze het verkeerd aanpakken. Minder eten en meer bewegen is het eerste wat ze proberen. Maar ze letten niet op WAT ze eten. Komen de calorieën uit frites en hamburger of uit een maaltijd bestaande uit gekookte groente, paar aardappelen en stukje kip? Heel veel producten zijn bewerkt (lijst van ingrediënten op etiket) en worden op de automatische piloot gekocht. Maar als je puur gaat eten, zelf koken, dan krijg je veel minder suikers, geur- en smaakstoffen binnen en worden de calorieën efficiënt benut door het lichaam en niet opgeslagen als vet. Deze kennis ontbreekt veel bij ouders en dus ook kinderen. Ze krijgen veel van huis uit mee.

Waar ik van opkeek was dat een gezin een diëtist had gebeld voor consult voor hun 8-jarige zoon. Die reageerde met: kinderen op die leeftijd behandelen wij nog niet. Ongelooflijk! Juist dan uitleggen/kennisoverdracht naar ouders en kind (hele gezin) is juist belangrijk. En met praktische adviezen proberen de eetgewoontes/boodschappen doen/koken stap voor stap te veranderen en te begeleiden. Dat doet een diëtist!

TZ

 

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>