In vernieuwde schijf van vijf minder brood; hoe krijg je voldoende jodium binnen?

Al een tijdje is het populair om minder brood te gaan eten, zodat je afvalt of minder opgeblazen buik hebt. In de vernieuwde schijf van vijf  (onze wekelijkse rubriek) zie je ook terug dat er iets minder brood geadviseerd wordt voor volwassenen. Maar in brood zitten veel belangrijke nutriënten die je wel goed moet vervangen. Eén daarvan is jodium. Dit wordt door de bakkers toegevoegd aan het brood d.m.v. bakkerszout.

Jodium is nodig voor de vorming van schildklierhormonen die belangrijk zijn voor de groei en de stofwisseling. Jodium is eveneens van belang voor het goed functioneren van het zenuwstelstel en ondersteunt de energievoorziening.

De aanbevolen hoeveelheid is 150 mcg per dag.

Hieronder in schema zie je waar jodium in zit.

Bronnen: Hoeveelheid (mcg): % ADH
Zeewier, kelp (100 gram) 3777 2518%
Zeewolf (120 gram) 120 80%
Volkorenbrood (1 snee) 24 16%
Zalm (120 gram) 16 10%
Cornflakes ( 1portie) 0,3 <1%

 

Mocht je niet aan voldoende jodium komen, kun je ook LoSalt  (minder natrium en voldoende jodium) gebruiken ipv gewone zout en anders jodiumsuppletie nemen.

(TZ)

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>