De nieuwe schijf van vijf; hoe haal je 250 gram groenten?

 

Zoals al eerder aangekondigd gaan we de aankomende weken wekelijks de verschillende vakken nader toelichten. Vandaag aandacht voor het groene vak Groente en Fruit.

Zoals eerder vermeld was aanbevolen om 2 stuks (200 gram) fruit te eten en dat is zo gebleven.

De hoeveelheid groenten echter is verhoogd naar 250 gram. De aanbevolen hoeveelheid was 200 gram. Dit werd door bijna 80% van de bevolking al niet gehaald.

Waarom zijn groenten zo belangrijk? Ze leveren veel vitamines, mineralen en vezels. Daarbij geven ze een verzadigd gevoel en zorgen ze er voor dat je minder van producten eet die (veel) meer calorieën leveren.

Hoe kun je er voor zorgen om meer groenten binnen te krijgen? Aan mijn cliënten adviseer ik altijd de volgende tips:

 • Niet alles hoeft bij de warme maaltijd genuttigd te worden. Je kunt groenten ook bij de lunch eten als salade of als smaakmaker op je boterham of gewoon als tussendoortje met eventueel dipsausje;
 • Door 2 of meer soorten groenten te bereiden wordt het al aantrekkelijker om er meer van te eten;
 • Een groentesoep (bijv. courgette, broccoli, bloemkool, paprika soep) maken levert ook veel groenten en kan als tussendoortje genuttigd worden of als lunch met een broodje er bij;
 • Denk ook aan groentes drinken, de welbekende groene smoothies.

(TZ)

facebook share facebook share

4 Reacties // Reageer

4 thoughts on “De nieuwe schijf van vijf; hoe haal je 250 gram groenten?

 1. Bram (webredactie Voedingscentrum)

  Prima blog! We kunnen het met bijna alle punten vinden. Wat nieuw is binnen onze advisering, is dat het Voedingscentrum alle sappen buiten de Schijf van Vijf heeft geplaatst. Daar vallen ook groentensappen onder. Groentesappen zoals wortel-, bieten- en tomatensap bevatten 3-8 g suikers/100 g. Het zijn hiermee ook suikerhoudende dranken. Ook groentesmoothies staan om die reden buiten de Schijf van Vijf. Niet omdat er geen vitamines en mineralen inzitten, maar omdat de gezondheidseffecten van groenten en fruit bewezen zijn voor het gehele product. Als je groente of fruit eet, krijg je de vezels binnen en eet je langzamer. Kortom, groente en fruit kun je het beste eten. Kunnen jullie je daarin vinden? Vriendelijke groet, Bram, webredactie Voedingscentrum.

    /   Reply  / 
  1. diëtistenpraktijk Renate de Schaap Auteur

   Uiteraard mee eens qua voedingswaarde en verzadigingsgevoel. Maar als mensen al moeite hebben om de 200 gram te halen, dan moet je het hier en daar wel meer toepasbaar maken voor hen om hun intake te kunnen vergroten. En dan helpt het om meer variatiemogelijkheden aan te reiken. Zo werkt het in de praktijk nu eenmaal vaak.

   Vriendelijke groet,
   Tilly Zuidema
   Diëtistenpraktijk Renate de Schaap

     /   Reply  / 
 2. G

  In mijn smoothies gaat hele product inclusief schil en als t kan met pit.
  In de nieuwe schijf van vijf staan wat mij betreft veel te veel graanproducten, brood en pasta blijven oververtegenwoordigd. Slechte zaak, zeker voor al die mensen die leiden aan metabool syndroom en diabetes.

    /   Reply  / 
  1. diëtistenpraktijk Renate de Schaap Auteur

   Beste,
   Ik ben het helemaal met je eens dat er erg veel graanproducten in de nieuwe schijf van vijf zitten. Daarom kijken wij altijd naar de persoon die voor ons zit en geven wij geen standaard dieetadviezen.
   Als er veel fruit in je smooties zit, kan je bloedsuiker hier ook behoorlijk van stijgen.

   Met vriendelijke groet,

   Renate de Schaap
   Diëtistenpraktijk Renate de Schaap

     /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>