Curcumine, een natuurlijke ontstekingsremmer

Kurkuma, ook wel bekend als geelwortel of tumeric, is “hot”, maar dit heeft niet te maken met de milde bittere smaak, maar met z’n therapeutische voordelen. De wortel van de curcuma wordt gebruikt als keukenkruid, maar ook in de oosterse geneeskunde als ontstekingsremmer. De ontstekingsremmende werking blijkt te komen doordat curcumine meerdere invloeden op ons lichaam heeft. Een van de belangrijkste mechanisme in het optreden van ontstekingsreacties is het vrijmaken van vetzuren uit lipiden (vetten) in de celwand. Hiervoor is het enzym fosfolipase nodig, waar curcumine invloed op heeft.

Onderzoek naar de werking en effectiviteit van curcumine heeft positieve effecten aangetoond op meerdere gebieden. Hierbij kunt u denken aan bestrijding van ontstekingsreacties bij gewrichtsklachten (artrose), darmontstekingen (ziekte van Crohn), psoriasis, diabetes type 2 en een bepaalde ontsteking van het voorste gedeelte van het oog (uvetis).  Curcumine is ook effectief bij depressiviteitsklachten en vermindert het premenstrueel syndroom (PMS).  Verder zijn er aanwijzingen dat het schade van de ziekte van Alzheimer en de ziekte van Parkinson kan helpen verminderen.

(RS)

 

 

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer

One thought on “Curcumine, een natuurlijke ontstekingsremmer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>