Wintersport: wat dan te eten?

Binnenkort gaan er weer veel mensen op wintersport. Hieronder een paar tips waar je op kunt letten:

Bij lichamelijke inspanning in een koude omgeving zweet je weinig. Vaak wordt de noodzaak onderschat om veel water te drinken. Weersomstandigheden (wind, sneeuw) en grote hoogte zorgen beide voor veel vochtverlies,  via urine, poriën en uitademingen. Je moet dus goed blijven drinken. Skiën betekent inspanning en grote hoogte, twee dingen waar je spijsvertering minder blij mee is. Laat de zuurkool met worst, vette snacks en bier staan en luister naar je lichaam. Neem geen alcohol tijdens het bewegen.  Alcohol ontregelt namelijk  je ‘thermostaat’ en dan bevries je sneller. Alcohol belemmert ook je reactietijd en coördinatie.  ’s Avonds aan tafel kan het wel. Het enige verschil tussen een gezonde wintermaaltijd en een normale maaltijd is dat je buiten ‘s winters  meer energierijk eten nodig hebt. Je calorieën haal je dan vooral  uit koolhydraten. Koolhydraten zijn de belangrijkste brandstof voor je lichaam.  Zetmeel uit granen, zilvervliesrijst, volkorenpasta, volkorenbrood en polenta vormen een basisvoorraad met een iets vertraagde energieafgifte, wat veel beter is dan het effect van snelle suikers. Ook herstel je er beter door en je eiwitreserve wordt niet aangetast. Recreatieve sporters hebben evenveel eiwit nodig als stilzitters, en zeker niet meer.  Teveel eiwit kan zelfs slecht voor je gezondheid zijn, de nieren worden dan b.v. extra belast. Neem altijd iets van een tussendoortje mee, zoals b.v een mueslireep, noten of (gedroogd) fruit. Op wintersport dineren mensen vroeg. Ook in onze Hollandse winter kan dat geen kwaad: zo krijgt je lichaam gelegenheid om de maaltijd grotendeels verteerd te hebben voor je gaat slapen.

MB

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>