BMI voor 65 jaar en ouder

 

 

 

 

De Body Mass Index (BMI) is een index voor het gewicht in verhouding tot lichaamslengte. De BMI geeft een schatting van het gezondheidsrisico van je lichaamsgewicht. De BMI kan worden berekend voor kinderen van 2 t/m 18 jaar, volwassenen van 19 t/m 64 jaar en voor 65 jaar en ouder. 

Hierbij wil ik onder de aandacht brengen dat er voor mensen die 65 jaar of ouder zijn een andere interpretatie geldt, dan de `gewone` BMI.

BMI (kg/m2) bij ouderen:
< 20 Ondervoeding
20 tot 22 Risico op ondervoeding
22 tot 28 Gezond gewicht
> 28 Overgewicht

Bij COPD wordt zelfs een ondergrens van een BMI van 21 aangehouden.

De interpretatie van de BMI waarden voor ouderen vanaf ongeveer 65 jaar moet met de nodige voorzichtigheid worden gehanteerd. Met het ouder worden neemt de spier- en de botmassa namelijk af en het vetpercentage toe. Bovendien verplaatst veel vet zich naar de buik, terwijl vet op de armen en benen afneemt. Daarnaast nemen ouderen vaak in lengte af waardoor de BMI met een gelijkblijvend gewicht toch toeneemt. Verder kan het lastiger zijn iemands lengte op te meten, bijvoorbeeld als er door het verouderingsproces afwijkingen in de stand van de ruggengraat ontstaan.

Voor ouderen geldt in de eerste plaats: blijf op gewicht. Om overgewicht te voorkomen, kunnen ouderen het beste meer bewegen. Beweging is daarnaast ook gunstig om spiermassa te behouden. Wat het eten betreft, is het vooral belangrijk dat dat de dagelijkse voeding voldoende voedingsstoffen bevat. Bij het ouder worden neemt de behoefte aan energie af, terwijl de behoefte aan vitamines en mineralen gelijk blijft of zelfs toeneemt door bijvoorbeeld ziekte of medicijngebruik.

De BMI is op 70-jarige leeftijd voor mannen gemiddeld 0.7 hoger en voor vrouwen 1.6 hoger. Op 80-jarige leeftijd is dit voor mannen 1.4 en voor vrouwen 2.6 hoger.

Op onze website kun je leeftijd, lengte en gewicht beoordelen, voor alle leeftijdsgroepen: http://www.dietistennet.nl

MB

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>