Diabetes door prednison?

 

 

 

 

 

Als mensen bij mij komen vanwege de diagnose diabetes vraag ik altijd hoe ze erachter gekomen zijn. Dit kunnen verschillende antwoorden zijn. Natuurlijk weten we nog niet precies de oorzaak van diabetes, maar sommige mensen komen er bij toeval achter of door een medische keuring of door een oplettend familielid of buurvrouw die merkt dat iemand bijv. wel heel veel dorst heeft en veel moet plassen. Soms kan ook een medicijn de (mede) veroorzaker zijn, zoals prednison. Dit wordt vaak voorgeschreven bij ontstekingen en bij COPD. Een vervelende bijwerking van prednison is dat het (tijdelijk) diabetes kan veroorzaken. Als de bloedsuikerwaarden te hoog worden moeten er extra medicijnen gebruikt worden. Zodra mensen stoppen met de prednison, verdwijnt de diabetes meestal weer. Omdat de diabetes (meestal) van tijdelijke aard is, kunnen de artsen verschillen van aanpak: sommige artsen geven alleen tabletten, andere artsen schrijven insuline voor of een combinatie ervan. Het ligt er ook aan wat haalbaar is en hoe ernstig.

MB

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>