Waarom ben je sneller ziek bij kou?

 

 

 

In deze koude januarimaand werkt ons afweersysteem minder goed. Virussen vermenigvuldigen zich sneller en overleven langer bij kou. Wanneer mensen dicht op elkaar zitten, in een slecht geventileerde ruimte, is de kans dat virussen worden overgedragen ook veel groter. Ook onze bloedvaten vernauwen bij kou. Hierdoor is de aanvoer van lymfocyten, een soort afweercellen, naar de luchtwegen verminderd en hebben virussen dus meer gelegenheid om zich te vermenigvuldigen. Tenslotte is er in de winter minder zon, waardoor je minder vitamine D aan maakt. Vitamine D is ook belangrijk voor je afweersysteem. Vooral als je weinig buiten komt of een getinte huidskleur hebt maak je te weinig vitamine D aan. Dan kan het verstandig zijn om extra vitamine D te slikken. Dit geldt sowieso voor kinderen van 0-4 jaar, zwangeren, vrouwen vanaf 50 jaar en mannen vanaf 70 jaar of bij osteoporose (botontkalking). Dit komt ook omdat een oudere huid de vitamine D minder goed op kan nemen. Ook vitamine C is heel belangrijk, eet voldoende groenten en fruit of doe bijv. wat citroensap in je eten/drinken.

En, ook niet onbelangrijk: probeer voldoende te slapen, dat heeft bij mij altijd veel invloed!

MB

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>