Tips tegen herfstdip!

die vallen

Vandaag begint de herfst. Volgens wetenschappers is de zomertijd beter voor de gezondheid. We gaan tijdens de herfst- en wintermaanden minder vaak naar buiten, ook zijn we vaker moe, lusteloos en prikkelbaar. Maar we kunnen er gelukkig iets aan doen. Terwijl beweging juist goed is om je fitter te voelen. Hierbij een aantal tips om de herfstdip te voorkomen!

De basis voor veel dingen is een gezonde voeding. Een aantal vitamines voorkomen vermoeidheid en prikkelbaarheid. Zoals de B-vitamines B1, B2 en B6, deze hebben invloed op onze stemming. Volkorenproducten, magere vleessoorten, melkproducten en kaas zijn goede bronnen van B-vitamines. Vitamine D heeft naast het behoud van sterke botten ook invloed op de hormoonproductie in het lichaam. Sommige hormonen hebben invloed op de gemoedtoestand. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat er een verband bestaat tussen een tekort aan vitamine D en depressie. Bronnen voor vitamine D zijn halvarine, margarine en vette vis. Een andere belangrijke bron van vitamine D is zonlicht.

Door gebrek aan voldoende licht kunnen we ons vaak minder energiek voelen, hier zijn wetenschappers van overtuigd. Tegenwoordig is er veel wetenschappelijke interesse in herfst (en winter) depressie. Het blijkt dat licht verschillende veranderingen in ons lichaam veroorzaakt die van invloed kunnen zijn op onze gemoedstoestand.

In de herfst en winter schijnt de zon minder vaak, maar toch is het belangrijk om het hele jaar door dagelijks een kwartier per dag naar buiten te gaan, handen en hoofd onbedekt. Hierdoor wordt in de huid vitamine D gevormd, onder invloed van UV-straling. Maar let op: vrouwen vanaf 50 jaar en mannen vanaf 70 jaar hebben extra vitamine D nodig. Met het ouder worden is onze huid minder goed in staat om de vitamine D op te nemen. Ook mensen met een getinte of donkere huidskleur hebben meer kans op een vitamine D tekort. Ook onder de zonnebank wordt in de huid vitamine D aangemaakt. Af en toe onder de zonnebank kan daarom de klachten verminderen, overdrijf echter niet met het aanbidden van de hoogtezon. Teveel UV straling kan schadelijk zijn.

MB

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>