Aankomen en afvallen; hoe werkt ons lichaam?

In de krant las ik laatst een column met als titel: De wet van eraf en eraan. Hierin werd helder beschreven hoe we aankomen en afvallen in gewicht. Niet continu en al zeker niet in hetzelfde tempo. We weten dat als we iets extra eten (zeg 1 zakje chips) dat we die kilocalorieën weer zouden moeten verbranden door extra te bewegen zodat het gewicht niet toeneemt.

 

Maar zou je dat al moeten doen na 1 zakje chips? Of na elke dag 1 zakje chips 1 week lang? Het antwoord hierop is: NEE. Je komt pas aan in gewicht als je wekenlang (zeg 1 maand en dan daarmee doorgaat) iedere dag te veel kilocalorieën binnenkrijgt. Eerst snel, maar daarna langzamer omdat je een paar kilo meer weegt en dus ook meer kilocalorieën nodig hebt en dus stabiliseert. Tenzij je nog meer gaat eten natuurlijk. En voor afvallen werkt het net zo. Je vermindert de hoeveelheid kilocalorieën die je eet per dag en/of gaat meer bewegen. Dan val je in het begin snel wat kilo’s af maar daarna langzaam nog en beetje tot het stagneert. Je lichaamsgewicht wordt kleiner dus de behoefte aan kilocalorieën wordt ook steeds minder. Dus verder afvallen vereist dan nog minder eten (vaak niet haalbaar!) of nog meer bewegen.

TZ

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>