Vitamine D positief bij kanker

De meeste Nederlanders hebben een tekort aan vitamine D, vooral door ons gematigde klimaat. Onze huid maakt zelf vitamine D aan onder invloed van zonlicht. Maar met het ouder worden, neemt ook het vermogen van de huid af om vitamine D op te nemen. Vooral in verpleeg- of verzorgingshuizen komt het veel voor, maar ook als mensen veel binnen zitten of nachtdiensten werken. Daarnaast kunnen mensen met een getinte of donkere huidskleur moeilijker vitamine D opnemen.Verder zit vitamine D in dierlijke (volvette) producten: vlees, vis, ei, volle melk. Vitamine D is namelijk een in vetoplosbare vitamine. Een tekort aan vitamine D verhoogt het risico op hart- en vaatziekten, suikerziekte, multiple sclerose, botontkalking en kanker.
Vitamine D in hoge dosering blijkt een remmende werking te hebben op diverse vormen van kanker, met name borstkanker, prostaatkanker, blaaskanker, eierstokkanker en darmkanker.

Bronnen:

  • E. Valstar, arts, Voedingsinterventie bij kanker, uitg. Strengholt
  • dr. G. Schuitemaker, Nieuw licht op vitamine D en chronische ziekten, uitg. Ortho Communications & Science

MB

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>