Vocht verliezen door eten of drinken?

De vochtbalans in ons lichaam wordt zeer secuur geregeld door het lichaam. Dat is ook nodig, want vocht is echt een basisbehoefte van ons lichaam. Toch komt het weleens voor dat je meer vocht vasthoudt dan je wilt, bijvoorbeeld vlak voor de menstruatie of als je heel zout hebt gegeten. Of soms willen mensen afvallen door vocht te verliezen.

 

 

Het klinkt sommige mensen dan ook als muziek in de oren: voedingsmiddelen die vocht afdrijven. Zo is er bijvoorbeeld vochtafdrijvende thee, water met citroensap, koffie, appelazijn, bleekselderij, komkommer, asperges en peterselie. Van water met citroensap is niet bewezen dat het werkt. Maar sowieso stimuleert drinken de nieren (mits het gezonde nieren zijn) om vocht uit te scheiden. Van koffie is wel bewezen dat het vochtafdrijvend werkt, maar dit heeft maar een kortdurend effect. Van appelazijn is er ook geen onderbouwd bewijs. Er zit een kern van waarheid in sommige groenten: groenten zijn belangrijk voor de vochtbalans. Ten eerste omdat ze veel kalium bevatten, (de tegenhanger van natrium) een mineraal dat betrokken is bij de bloeddruk en de vochthuishouding. Bovendien bevatten groenten van nature veel water en dragen ze ook bij aan je vochtbalans. Van kruiden zoals peterselie is ook geen bewijs, wat natuurlijk wel helpt is dat je meestal minder zout (natrium) gebruikt als je veel met kruiden werkt. Maar waarom zou je vocht willen verliezen? Je lichaam heeft vocht gewoon nodig en om af te vallen zou het ook alleen maar tijdelijk zijn. Als je last hebt van hartfalen of nierproblemen is het een ander verhaal. Maar dan zijn er meestal medicijnen die kunnen helpen als je echt teveel vocht vasthoudt. Bij hartfalen is juist meestal een vochtbeperking nodig, om het hart te ontlasten.

Conclusie: Wat wel goed voor je is: veel drinken (water, koffie, thee), weinig zout gebruiken (dus ook weinig smaakmakers die zout bevatten,  zoals sambal, bouillonblokje, sojasaus, aromat, mosterd etc.) en veel groenten eten. Daarmee verbeter je op een natuurlijke en gezonde manier je vochtbalans.

MB

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>