Eet pasta en aardappelen liever koud!

Veel mensen eten liever geen koolhydraten, terwijl er niks mis is met het eten van pasta, rijst en aardappels. Het is natuurlijk wel belangrijk om er niet teveel van te eten en het liefste de volkorenvariant van de pasta. Maar, er is een trucje……

 

 

 

 

Namelijk de truc met resistent zetmeel. Dit zetmeel verteer je niet, maar heeft wel een positieve invloed op de darmflora. Resistent zetmeel wordt zo genoemd, omdat het niet wordt afgebroken door het lichaam en dus niet vrijkomt als energie (calorieën). Het is een voedingsvezel van het onoplosbare type, het gaat eruit zoals het erin komt, onverteerd, maar zorgt onderweg wel voor meer goede bacteriën in de darmen, die een fermenterend effect hebben (ze vergroten het volume van de darminhoud) en zo voor betere (zachte) ontlasting zorgen. Ook worden mineralen en sporenelementen beter oplosbaar. Niet-oplosbare vezels hebben bovendien het voordeel dat ze bepaalde stoffen aan zich binden, zoals cholesterol uit eten. Ook afgekoelde rijst en oud brood bevatten meer resistent zetmeel.

Resistent zetmeel zit van nature in bijv. bananen, grof gemalen zaden en granen, bonen, aardappelen , in brood en pasta. Bij aardappels en pasta (spaghetti, macaroni) kan de ontwikkeling van resistent zetmeel beïnvloed worden. Door het te koken wordt het zetmeel zacht en is het niet meer resistent. Afgekoelde gekookte aardappelen bevatten weer meer resistent zetmeel dan in warme gekookte aardappelen. Pasta al dente (niet door-en-door gaar) koken, onmiddellijk afspoelen met koud water en vervolgens even laten staan, zodat het resistente zetmeel zich kan ontwikkelen. Hoe minder plakkerig de pasta, hoe meer resistent zetmeel er is ontwikkeld. Dit kun je dan heerlijk verwerken in een maaltijdsalade! Lekker met vis (b.v. tonijn of zalm), gerookte kipfilet, ei of noten.

Bron: http://www.voedingscentrum.nl

MB

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>