Beweging goed voor de botten

Degene die al op jonge leeftijd sporten, vergroten daarmee de sterkte van hun botten. Op latere leeftijd heb je daar nog steeds profijt van, zo blijkt uit een studie van een Amerikaanse en Australische onderzoekers.
Aan het onderzoek deden 103 professionele honkballers mee. Het bot in de bovenarm van hun werparm bleek tot twee keer zo sterk te zijn als het bot in hun andere bovenarm. Hierbij werd gekeken naar de botdichtheid en de grootte van het bot.

Nadat de honkballers waren gestopt met professionele wedstrijden, bleven sommige honkballers veel bewegen, anderen niet. Bij degenen die stopten met sporten, nam de botmassa in de werparm af tot deze weer ongeveer hetzelfde was als in hun andere arm, maar de grootte niet. De grootte nam gemiddeld af tot 56 procent van het oorspronkelijke formaat, dus het bot van de werparm behield nog wel enige sterkte-eigenschappen.

 

 

 

Bij proefpersonen die hun armen bleven gebruiken, waren de voordelen nog groter. Hun botdichtheid bleef hoger, maar werd wel wat lager dan tijdens hun sportcarrière. Tegen de tijd dat zij senioren waren, hadden ze nog zo’n 50 procent over van de extra botsterkte die ze vroeger hadden ontwikkeld.

Deze uitkomsten wijzen erop dat beweging tijdens je jeugd nog belangrijker is dan werd gedacht. Botbreuken komen vaak voor bij ouderen. Als jongeren voldoende bewegen, verkleinen ze daarmee hun risico op broze botten. De resultaten van het onderzoek verschenen in Proceedings of the National Academy of Sciences.

Daarnaast blijft het belangrijk om voldoende calcium binnen te krijgen en voor zwangeren en vrouwen vanaf 50 jaar extra vitamine D te slikken. Vitamine D bevordert de calciumopname en helpt de spieren sterk te houden. Ook is voldoende eiwit belangrijk, voor spieropbouw en behoud.

MB

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>