Overtollig vel verwijderen bij ex-obesitaspatiënt moet worden vergoed

Obesitas is een groeiend probleem en het is belangrijk dat te zware mensen afvallen. Maar als ze dan eenmaal flink in gewicht zijn afgenomen, moeten ze zelf de duizenden euro’s kostende operaties betalen voor het verwijderen van overtollig vel. Plastisch chirurg Gijs van Selms van het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis in Amsterdam vindt dit onbegrijpelijk. Hij vindt dat deze operaties vergoed moeten worden door de zorgverzekering omdat het overtollig vel voor de patiënten zowel psychisch als lichamelijk een enorm probleem is.

 

In het Amsterdamse ziekenhuis wordt vrijdag en zaterdag een congres gehouden van de Nederlandse Vereniging voor Esthetische Plastische Chirurgie (NVEPC). Dit jaar staat de noodzaak van reconstructieve operaties bij obesitaspatiënten – na een maagverkleining of dieet – centraal.
Ieder jaar worden alleen al in het Amsterdamse ziekenhuis, na een intensief psychisch traject voor de patiënten, honderden maagverkleiningsoperaties uitgevoerd. Van Selms verwacht dat dat aantal alleen maar gaat toenemen de komende jaren, doordat de bevolking steeds zwaarder wordt.

De plastisch chirurg meent dat deze operaties noodzakelijk zijn, omdat de gezondheidsrisico’s enorm zijn als deze mensen niet afvallen. Maar daardoor komt er wel een nieuw probleem bij, namelijk het overtollige vel. Als deze mensen tientallen kilo’s zijn afgevallen, gaat hun vel enorm lubberen. De buik hangt over de broek, borsten gaan tot de navel hangen. Het is een enorm psychisch probleem doordat mensen zich schamen voor hun uiterlijk. Maar ook lichamelijk geeft het ongemakken doordat het schuurt en er ontstekingen kunnen ontstaan tussen de lappen vel. Zorgverzekeraars vergoeden vaak wel de maagverkleiningsoperatie, maar dat is slechts stap één vindt Van Selms. De tweede, logische stap, is de reconstructieve operatie.

Bron: http://www.ad.nl

TZ

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>