Steeds meer kinderen krijgen diabetes type 2

De afgelopen tien jaar is het aantal kinderen met diabetes type 2 fors gestegen. Ongeveer vijf procent van de 7000 kinderen met diabetes lijdt aan diabetes type 2, ook bekend als ouderdomsdiabetes. Tien jaar geleden was dat nog maar één procent.

Kinderarts Pauline Stouthart is ook voorzitter van de werkgroep diabetes van de Nederlandse Vereniging van Kindergeneeskunde. Volgens haar is de stijging van het aantal kinderen met diabetes type 2 een zorgelijke ontwikkeling.

Door de ziekte kunnen later complicaties ontstaan zoals hart- en vaatziekten en problemen aan ogen, voeten en nieren. Diabetes type wordt vaak veroorzaakt door overgewicht. Volgens Stouthart is de naam ouderdomsdiabetes achterhaald. “Hier gaat het om vetzuchtdiabetes.” Bij volwassenen was het al bekend dat extreem overgewicht / vetzucht diabetes type 2 veroorzaakt, maar bij kinderen kwam dit eerder nog weinig voor.
 
Stouthart vreest dat het werkelijke aantal kinderen met diabetes 2 nog hoger ligt. Haar werkgroep wil dat onderzoeken.

Bron: AD.nl

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>