Pindallergie komt minder vaak voor

Een van de meest ernstige voedselallergieën is de pinda-allergie. Maar de pinda-allergie komt minder vaak voor dan wetenschappers dachten. De allergie ontstaat bij de meeste patiënten voor het twintigste levensjaar en meer jongens dan meisjes krijgen de allergie. Maar ook welvaart speelt een rol. Dat alles blijkt uit het eerste grootschalige onderzoek naar de voedselallergie.

Het vermoeden van de onderzoekers was dat zo’n tien op de duizend jongeren onder de twintig een pinda-allergie hebben, deze schattingen waren gebaseerd op steekproeven. Slechts 1,6  op de 1000 jongeren ontwikkelen een pinda-allergie, dit blijkt uit het eerste echte onderzoek naar de allergie.

Ook blijkt uit het onderzoek dat meer jongens aan de allergie lijden dan meisjes. Verder is de sociaal-economische status van invloed op de ontwikkeling van de allergie, want het blijkt dat de allergie vaker voor komt naarmate de bevolking welvarender is.

Aan het onderzoek deden in totaal 2.958.366 patiënten van 422 huisartspraktijken mee. Hoewel het onderzoek in Engeland plaatsvond, vermoedt onderzoeker Daniel Kotz dat de resultaten ook voor Nederland gelden: de bevolking en gezondheidszorg is namelijk vergelijkbaar. De volledige studie is gepubliceerd in het blad Journal of Allergy and Clinical Immunology.

Pinda-allergie is een vrij ernstige aandoening. Wanneer mensen met de allergie aan pinda’s (hoe klein de hoeveelheid ook is) worden blootgesteld, kan dat leiden tot een anafylactische schok.

Bron: Scientias.nl

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer

One thought on “Pindallergie komt minder vaak voor

  1. Phwek

    Pinda allergie wordt vaak mede veroorzaakt door koe melk. Zoals ook vele andere allergieën hierdoor veroorzaakt worden. Vaak wordt hier niet eens naar gekeken maar is dat meer de oorzaak dan het (logisch lijkende) pinda allergie oid.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>