Spierdysmorfie = “omgekeerde anorexia”

Er is een nieuwe trend onder sporters: “omgekeerde anorexia”, hierbij doelen de sporters op snelle gewichtstoename om spieren te kweken. Volgens artsen kan dit leiden tot vroegtijdige dood.

“Spierdysmorfie, soms ook wel ‘omgekeerde anorexia’ genoemd, is een stoornis waarbij iemand geobsedeerd raakt door het idee dat hij niet gespierd genoeg is. Patiënten geloven vaak dat ze mager, klein en tenger zijn terwijl ze meer spiermassa dan gemiddeld hebben. Het is een relatief nieuwe aandoening, maar zou steeds vaker voorkomen.”
Onderzoeker Paul Russel wil de komende drie jaar onderzoeken onder welke druk jonge rugbyspeler staan om snel aan spiermassa toe te nemen.

Spierdysmorfie is een eetstoornis die voornamelijk bij jongens en mannen voorkomt. Problemen die kunnen ontstaan zijn depressies, hartfalen, problemen aan de urinewegen en dehydratatie. Jonge sporters, zoals rugbyspelers, zouden extreme methodes kunnen gaan gebruiken om snel en veel spiermassa te ontwikkelen om hierdoor sneller aan de top te komen. De aandoening kan tot het gebruik van anabole steroïden, extreem lijnen en excessief sporten lijden.

Bron: HLN

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>