Belang van essentiële vetten voor kinderen

De Nederlandse Vereniging Diëtisten (NVD), het Voedingscentrum en Stuurgroep Kies Gezond Vet hebben vorige week het manifest ‘Essentiële vetten voor kinderen’ ondertekend. De organisaties willen hiermee het belang van essentiële vetten voor de groei en ontwikkeling van kinderen onderstrepen.Kinderen in de groei hebben vetten nodig. Vetten leveren energie, vitamines en essentiële vetzuren. Het lichaam kan namelijk essentiële vetzuren niet zelf maken. Uit onderzoek (Het gebruik van halvarine, margarine en bak- en braadvet en de inneming van vetzuren en vetoplosbare vitaminen bij jonge kinderen)  blijkt dat veel kinderen niet genoeg essentiële vetzuren innemen. De organisatie berekende dat jonge kinderen gemiddeld tussen de 0,43 en% en 0,46 en % alfa-linoleenzuur  binnen krijgen, wat ruim 50%en lager is dan de inname dat aanbevolen wordt.

In oliën, margarine, halvarine, noten en vette vis zitten veel goede essentiële vetzuren. Een goede manier om kinderen meer essentiële vetzuren te laten innemen is om hun boterhammen te smeren met halvarine of margarine.

Bron: http://www.voedingnu.nl

(MB)

facebook share facebook share

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Belang van essentiële vetten voor kinderen

 1. MetaBool

  Jarenlange indoctrinatie met campagnes tegen vet hebben tot resultaat gehad dat ouders niet alleen zichzelf maar ook hun kinderen volstoppen met onvolwaardige light fabrieksmeuk. Het gevolg is dat veel kinderen ondervoed zijn. Ondanks een normaal gewicht voor hen leeftijd lijden ze aan tekorten.
  |
  Geef kinderen volwaardige voeding, dwz. volle melk(producten), volkorenbrood (als ze niet meer zo heel jong zijn), vis, vlees, groente fruit en mijn zoveel mogelijk kant-en-klaar fabrieksvoedsel. Zeker producten met claims als ‘verantwoord’, ’0% vet’ of ‘verrijkt’ moet je wantrouwen en gewoon in de schappen van de winkel laten liggen. Dat geldt uiteraard ook voor namaakboter waar een drupje visolie aan wordt toegevoegd.
  |
  De margarinefabrikanten hebben ons tientallen jarenlang producten in de maag gesplitst met transvetten en een overdosis linolzuur, allebei garant staand voor hart- en vaatziekten. En nu zouden hun vieze vetjes ineens goed voor ons en onze kinderen zijn? Ik dacht het niet.

    /   Reply  / 
 2. Jolanda

  hallo Metaabool,Heel goed gezegd !!! terug naar de natuur, roomboter,en de volle produkten, en zelf groenten klaarmaken en koken,

  kant-en klaarprodukten en in light-en vetvrijeprodukten zitten ook vaak de slechte zoetstoffenaspartaam, etc en smaakversterkers, met ale gevolgen van dien,
  laat ook de magnetro staan, breekt alle vitaminen af, gevolg is weer gigantische vvitaminen en mineralen tekort en chronische ziekten.

  kunnen ze weer medicijnen geven, waar de mensen weer zieker van worden,
  Leve de farmaceutische-en voedingsindustrie
  Zie; leef bewust”

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>