Vermageren en sporten verminderen kans op borstkanker

In een Europees congres over borstkanker in Barcelona kwam naar voren dat een derde van de gevallen van borstkanker in Westerse landen kan worden voorkomen als vrouwen ervoor zorgen dat ze niet te dik zijn en meer sporten.

Borstkanker is al sterk verminderd door betere behandelmethodes, een eerdere diagnose en het maken van mammogrammen. Experts geven aan dat de volgende stap is de verandering van gewoonten.

Een op de acht vrouwen krijgt in haar leven met borstkanker te maken. De meeste vormen van borstkanker worden veroorzaakt door oestrogeen, een hormoon dat in vetweefsel wordt aangemaakt. Het verminderen van vetweefsel zou de kans op borstkanker kunnen verkleinen. Vrouwen met overgewicht hebben sowieso 60% meer kans om kanker te krijgen.

Schuldgevoelens
Sommige organisates zoals het British Cancer Care zijn voorzichtig in het geven van levensstijl adviezen, uit angst dat vrouwen dan denken dat ze zelf schuld zijn aan hun ziekte.

Bij Europa Donna, een patiëntenorganisatie voor borstkanker, zijn ze minder voorzichtig. Zij geven aan dat het onmogelijk is om de steeds sterker wordende connecties tussen levensstijl en borstkanker te negeren. Karen Benn, de woordvoerster van Europa Donna: ‘Als we borstkanker willen voorkomen, dan moet dit bericht de wereld in, en vooral naar jongere vrouwen.’

Ik vindt dat het belangrijk is dat vrouwen worden voorgelicht over het effect van overgewicht en weinig sporten op borstkanker. De vrouwen die het belangrijk vinden, hebben dan een keuze om het risico op het krijgen van borstkanker te verkleinen. Geef je ze de informatie niet, dan onthoud je ze hun eigen keuze. Over het argument om maar niks te zeggen omdat vrouwen zich anders schuldig voelen. Ik vind dat de keuze niet aan de behandelaar is. Misschien schat je iemand verkeerd in. Geef de informatie, dan kunnen vrouwen zelf kiezen wat ze ermee doen. Verder is het natuurlijk wel goed duidelijk aan te geven dat afvallen bij overgewicht, bewegen en gezond eten, het risico vermindert. Het wil niet zeggen dat je het niet krijgt of dat als je het wel krijgt, het jou schuld is.

Ik ben benieuwd wat jullie mening hieromtrent is.

Niet langer negatief advies voor zwangerschap

In het verleden werd vrouwen die borstkanker hadden overleeft afgeraden om zwanger te worden, uit angst dat het de terugkeer van de ziekte bevordert. Inmiddels blijkt dat het niet gevaarlijk is zwanger te worden. Wel is het beter om twee jaar te wachten als de kanker is genezen, omdat dan de grootste risico is dat de ziekte terugkomt.

bron: De Standaard 26 maart 2010

(CB)

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>