Is groenten uit blik gezond?

Tegenwoordig zijn veel groente in een blik of een pot te koop. Is er een verschil in verse groente en groente uit blik?

Geconserveerde groente doet nauwelijks onder voor verse groente. Het zoutgehalte in potgroente en blikgroente is wel veel hoger dan in diepvriesgroente of verse groente. Dat blijkt uit recent onderzoek van de Consumentenbond. Toch vindt het Voedingscentrum groente uit blik of pot een prima alternatief voor verse groente.

De voordelen van groente uit blik of pot zijn groter dan de nadelen. Aan de ene kant zit er meestal te veel zout in. Aan de andere kant levert groente uit blik of pot veel onmisbare voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen en vezels.  Geconserveerde groente is dus een goede vervanger voor verse groente. Voorwaarde is wel dat je bij de bereiding geen extra zout gebruikt.

De industrie voegt vaak zout toe aan geconserveerde groente om de smaak en structuur te verbeteren. Te veel zout eten verhoogt de bloeddruk en vergroot daarmee de kans op hart- en vaatziekten.

Bron: www.voedingscentrum.nl

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer

One thought on “Is groenten uit blik gezond?

  1. MetaBool

    Zout verhoogt de bloeddruk nauwelijks. Sterker, te weinig zout verhoogt de kans op overlijden aan een hartinfarct. In groenteconserven zit doorgaans veel meer toegevoegde suiker dan zout. Vreemd dat het VC en CB daar geen aandacht aan besteden, want de overmaat aan koolhydraten die we met onze dagelijkse voeding naar binnen werken zorgt veel meer voor hoge bloeddruk dan zout.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>