Gouden windei verkiezing! Stem mee

Foodwatch is een nieuwe consumentenorganisatie die zich inzet voor eerlijkheid over voeding. Ze reiken een prijs uit voor de grootste misleider in voedingsland: het Gouden Windei. Tot en met 20 mei kun je stemmen op je favoriete misleider. Op 22 mei, wordt in de uitzending van kassa bekendgemaakt wie volgens de kiezer het het meest leugenachtige Foodwatch-product is.

Deze dubieuze prijs is bestemd voor de voedselproducent die het nog bonter maakt dan zijn concurrenten. Die onze kinderen zoete, vette troep verkoopt als verantwoord snoep. Of ons ten onrechte voortovert dat we gezonder worden van zijn hapje of drankje. De producent die alleen in hele kleine lettertjes op het etiket zet wat er echt in zijn product zit.

Er zijn 5 producten genomineerd voor het ‘Gouden Windei’.

Yokidrink van Mona
Deze yoghurtdrank bevat maar liefst 29 suikerklontjes. Dat is net zoveel suiker als in frisdrank, zoals bijvoorbeeld cola. Dat maakt het een ongelooflijke dikmaker die ook slecht voor de tanden is. En er zit slechts een klein treurig stukje aardbei in, voor de rest zijn de kunstmatige toevoegingen dus verantwoordelijk voor de aardbeismaak.

Active O2 zuurstofwater van Adenholzener
Dit bronwater met 15% extra zuurstof is in alle opzichten een wassen neus. Zuurstof haalt de mens namelijk gewoon uit de lucht dus toegevoegd aan water doet het helemaal niets. En het staat stijf van de suiker met 8 suikerklontjes in één flesje. En daar betaal je ook nog eens de hoofdprijs voor, terwijl je veel beter gewoon kraanwater kan drinken.

Sourcy Vitamin Water van Vrumona
Vitamin Water impliceert een gezonde, caloriearme vloeistof te zijn, maar het bevat 5% suiker, toegevoegde vitamine C in een hoge dosering die volstrekt overbodig is en fruitaroma’s. Gek genoeg heeft dit flesje limonade wel het ‘Ik Kies Bewust-logo’, maar het is dus net zo `gezond` als een glas frisdrank.

Actimel van Danone
Als we Danone moeten geloven, kun je je weerstand aanzienlijk verbeteren door dagelijks Actimel met probiotica te drinken, maar dat is niet bewezen. Danone heeft de door de EU verplichte beoordeling van de gezondheidsclaim weer weten uit te stellen. Ongetwijfeld uit gegronde vrees dat het wordt afgewezen. Je kan dus net zo goed yoghurt eten, dat is nog stukken goedkoper ook. En zowel yoghurt als Actimel kunnen nog steeds geen verkoudheidje voorkomen. Als dat wel zo was, dan zou het niet in de supermarkt te koop zijn, maar in de apotheek op doktersrecept.

Knorr Vie van Unilever
Eén zogenaamde hypergezond flesje Knorr Vie bevat volgens Unilever de helft van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groenten en fruit, 200 gram dus. Maar er zit slechts anderhalve geperste wortel, een klein stukje pompoen en een klein beetje fruit in. Daarnaast is uit onderzoek gebleken dat bij het inkoken en bewerken van fruit en groenten belangrijke voedingsstoffen verloren gaan. Hoezo vervangt het flesje dus 50% van de aanbevolen hoeveelheid? Volgens de Deense rechtbank is de claim van Knorr Vie misleidend en Unilever moest daar de belofte van de verpakking halen. Maar zonder die claim blijft er niets van het product over en dus werden de flesjes in Denemarken maar van de markt gehaald.

bron: www.kassa.nl en www.foodwatch.nl

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>