Steeds meer jongeren last van uitstulpingen in de darmen

Divertikelziekte, uitstulpingen in de darmen, komt steeds meer bij jongeren voor. Hoe kan dit?

Chirurg Bastiaan Klarenbeek van Vu Medisch Centrum in Amsterdam zegt dat vrijwel altijd de oorzaak voor de ziekte overgewicht is, veroorzaakt door verkeerde eetgewoonten. Bastiaan promoveert woensdag op onderzoek naar de beste behandeling van de divertikelziekte.

Divertikels zijn ballonvormige uitstulpingen in onderste deel van de dikke darm, veroorzaakt door een verzwakte darmwand. Bij ongeveer een vierde van de patiënten gaan de uitstulpingen ontsteken.
Dit kan leiden tot grote abcessen en zelfs darmbreuk. De kans op ernstige complicaties of terugkeer van de ziekte is aanzienlijk.

Volgens Bastiaan lijdt een derde van alle Nederlanders ouder dan 45 jaar aan de ziekte en heeft tweederde van 85 plussers de aandoening. Er komen per jaar ongeveer 14.000 mensen in het ziekenhuis.
De divertikelziekte is een typisch westerse aandoening, aldus Bastiaan Klarenbeek.

De oorzaak van divertikelziekte is vaak overgewicht. Het is daarom belangrijk om gezond eet en leefpatroon aan te houden. Zorg ervoor dat u voldoende vezelrijke producten neemt. Vezels zitten o.a. in volkoren graanproducten, zaden, peulvruchten, groenten, fruit en gedroogd fruit. Tevens is het drinken van minimaal 1,5 liter water of kruidenthee ook van belang. Daarnaast is het ook goed voldoende te bewegen. Het advies is minimaal een half uur per dag te bewegen.

Bron: www.nu.nl

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>