Buikvet: goed voor je hart

In het Erasmus Medisch Centrum zijn het afgelopen jaar patiënten na een groot hartinfarct behandeld met stamcellen uit hun eigen buikvet. De nieuwe behandeling is uniek in de wereld, en de resultaten zijn veelbelovend.

Reparatiefunctie
Na een hartinfarct ontstaat er schade aan het hart in de vorm van een litteken. Dit kan tot hartritmestoornissen of een nieuw infarct leiden. Bij de nieuwe behandeling wordt binnen 24 uur nadat de patiënt gedotterd is, met behulp van liposuctie, vetweefsel uit de buik van de patiënt gehaald. Uit het vet worden stamcellen gefilterd welke in het hart worden gespoten. De cellen blijken daar een reparatiefunctie te vervullen: ze herstellen het litteken. Na de behandeling is de patiënt vrijwel klachtenvrij.

Uitgebreid
Het onderzoek van het Erasmus MC wordt uitgebreid. Dit jaar zal de behandeling in dertig centra op 250 patiënten worden toegepast.

bron: www.novatv.nl

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>