Geen diploma voor dikke studenten van Amerikaanse universiteit

De Amerikaanse Lincoln Universiteit in Pennsylvania’s heeft een nieuw reglement dat de eerste jaarstudenten met een BMI van 30 of hoger moeten afvallen of een cursus volgen die ‘Fitness for Life’ heet, als ze willen afstuderen. De bedoeling van de maatregel is de studenten te helpen gezond te worden.

Cursus wandelen
James L. DeBoy is de gezondheidsverantwoordelijke van de universiteit. “Alle studenten zijn al langer verplicht te slagen voor de cursus ‘Dimensions of Wellness’, die heel wat gezondheidsonderwerpen als alcohol, drugs, voeding en seksualiteit behandelt.” Maar onlangs bedachten DeBoy en zijn collega’s dat de universiteit meer moet doen om zijn studenten te helpen fit te worden. Het resultaat is een cursus voor mensen met overgewicht, waar ze moeten wandelen, pilates beoefenen en fitnessspelletjes spelen. Deze maatregel veroorzaakte niet alleen op de universiteit heel wat ophef, over de hele wereld hebben experts hier een mening over.

Racistisch
Studenten reageren verbolgen: “Lincoln moet me niet vertellen hoe hoog mijn BMI mag zijn. Ik ben hier om een diploma te behalen en dat is waar het beleid mee bezig moet zijn.” Anderen zeggen dat de school eerst het cafetaria-eten moet aanpakken. “Het eten van het schoolrestaurant kan ook van betere kwaliteit zijn, de ingrediënten kunnen verser en biologischer.” Of: “Wil de universiteit echt intelligente, gemotiveerde studenten verliezen simpelweg omdat hun BMI hoger is dan 30?”. Volgens anderen zou het een manier zijn om de zwarte vrouwen, die vaak een breren lichaamsbouw hebben dan blanke meisjes, te viseren. Sommigen zeggen ook dat het een manier is om mensen van de lagere klasse te bannen, omdat studenten van een hoge klasse vaak dunner zijn.

Verkeerde aanpak
Gezondheidsonderzoekster Harriet Brown zegt dat het wel goed is dat de universiteit studenten wil aansporen gezonder te leven, maar dat deze cursus niet de juiste strategie is. “Uit onderzoek blijkt dat diëten de voornaamste reden van obesitas is in de Verenigde Staten. Deze maatregel draagt bij tot het idee dat vet slecht is en dun gezond.” Experte Erin O’Connor: “Ik ben het er mee eens dat universiteiten en hogescholen zich bezig moeten houden met de bestrijding van de obesitasepidemie. Maar deze maatregel viseert bepaalde studenten, sommigen moeten wel deze cursus volgen en anderen niet. Wat niet goed is voor het zelfvertrouwen en zelfbeeld van deze dikke studenten.”

Bron: hln.be

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>