De aardappel is géén dikmaker (1) // Gezondheid

Aardappelen zijn een bron van zetmeel (complexe koolhydraten) en veel
mensen denken dat zetmeel, en dus ook de aardappel, dik maakt. Eén gram
zetmeel levert nochtans maar 4 kcal terwijl 1 gram vet je 9 kcal
oplevert. Een gekookte aardappel bevat geen grammetje vet en verdient
de naam van dikmaker dus niet.
Sommige
aardappelbereidingen kunnen daarentegen wel extra calorieën aanbrengen
wanneer je ze regelmatig op het menu zet.

Frieten, kroketten en chips
slorpen een flinke portie vet op als gevolg van het frituren. Wanneer
je je portie aardappelen keer op keer laat zwemmen in de saus of aan
puree telkens een extra schep boter of margarine toevoegt, schiet de
calorieënwijzer ook gemakkelijk de hoogte in.
Dietisten raden aan om dagelijks 3 tot 5 stuks gekookte
aardappelen (150-250 gram) te eten. Ter variatie kunnen aardappelen
worden vervangen door rijst, deegwaren of couscous. Weet wel dat een
portie deegwaren of rijst bijna tweemaal zoveel calorieën bevat als een
portie gekookte aardappelen. Tweehonderd gram gekookte aardappelen
levert ongeveer 150 kcal, 200 gram rijst of deegwaren 250 kcal en een
bescheiden pakje frieten zonder mayonaise 700 kcal.
De aardappel
heeft ten slotte nog andere troeven. Hij staat bekend als een bron van
voedingsvezels, kalium en van de vitaminen B en C. Ook hier heeft de
aardappel trouwens een beentje voor op rijst en deegwaren die geen
vitamine C bevatten.

bron: gezondheid.be

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current ye@r *