Onverzadigde vetzuren

Onverzadigde vetten spelen een belangrijke rol bij het voorkomen
van hart- en vaatziekten.

Onverzadigde vetzuren helpen namelijk mee om
het cholesterolgehalte van het bloed gezond te houden. Ook zijn ze
nodig voor de opbouw van cellen in het lichaam. Het is daarom
belangrijk om te kiezen voor producten met vooral onverzadigde vetzuren.

Omega-3 en Omega-6 Sommige
onverzadigde vetten zijn essentieel. Dat betekent dat het lichaam ze
niet zelf kan maken. Je moet ze uit de voeding halen.

Voorbeelden zijn
linolzuur (Omega-6)en linoleenzuur (Omega-3). Linolzuur en linoleenzuur
zitten vooral in margarine en halvarine in kuipjes en in vloeibare
margarine.

Wil je gezond eten? Kies dan voor producten met veel onverzadigde vetten zoals
plantaardige oli, zoals zonnebloemolie, arachideolie en maïskiemolie producten gemaakt van plantaardige olie, zoals
kuipjes margarine, halvarine, vloeibare bak- en braadproducten,
vloeibaar frituurvet, mayonaise en fritessaus;vette vis, zoals zalm, haring en makreel; noten en pinda

www.voorlichtingmvo.nl

facebook share facebook share

4 Reacties // Reageer

4 thoughts on “Onverzadigde vetzuren

 1. MetaBool

  Omega 3 en 6 zijn essentiële vetzuren maar dat betekent niet dat je ze in ongelimiteerde hoeveelheden naar binnen moet kieperen, laat staan in de verkeerde verhouding. Het zou mij niet verbazen als verzadigde vetten een grotere rol spelen bij het voorkomen van aderverkalking dan onverzadigde.

  Voorlichtingsbureaus van industriebranches hebben niet het verbeteren van onze gezondheid ten doel. Ze beogen maar één ding: het vergroten van de omzet. Dat geldt ook voor het MVO.

    /   Reply  / 
 2. MetaBool

  Linolzuur verlaagt het bloedcholesterol. Dat is helemaal niet zo mooi als doorgaans beweerd wordt want die verlaging wordt veroorzaakt door aantasting van de celmembranen als er in verhouding teveel linolzuur in de voeding zit. Voor het herstel is cholesterol nodig waardoor uiteraard de bloedspiegel daalt.

    /   Reply  / 
 3. zirus

  Uit onderzoek is gebleken dat mannen die veel lijnolie of linolzuur consumeren een veelvoud aan verhoogde kansen heeft om bijv. prostaatkanker te krijgen. Het advies is dus niet te veel meervoudig onverzadigde vetzuren eten.
  Bij dit onderzoek is niet nagegaan wat deze proefpersonen voor dieet volgden, dus lijkt ook dit onderzoek waardeloos. Te verwachten is dat als deze personen meer verzadigd vet zouden hebben gegeten, dat de onverzadigde vetzuren beter verwerkt zouden zijn in het lichaam. Het blijkt namelijk dat in moedermelk meer dan 50% van het vet verzadigd is en dat minder dan 20% meervoudig onverzadigd is. Een handige richtlijn voor kinderden en volwassenen. Dit blijkt ook een ideale verhouding van cholesterol, nl het LDL en HDL te bewerkstelligen, want daar gaat in feite om. Dit is nodig om het hart, de lever en nog veel meer organen de juiste hoeveelheid vetten te geven voor een optimale werking.
  En de voedingsindustrie dan? Ze weten het wel, maar verdienen daar niets aan. De geharde, gehydrogeneerde onverzadigde plantaardige olien, daar verdienen ze aan, maar die blijven in onze aderen plakken, die zorgen weer voor het falen van onze organen, hart, lever, nieren, hormoonklieren, huid, enz. Daardoor komen we bij artsen enz. terecht. Die kunnen op hun beurt weer niets doen aan veel chronische welvaartsziekten, anders dan verdienen aan onderzoeken en mogelijk symptomen bestrijden. Ik vraag mij wel eens af. Wie zijn nu de eigenlijke armoedzaaiers? En wie is dan weer het kind van de rekening?
  En de minister van Gezondheid wordt op deze wijze de minister van ziekten. Geachte minister, ik weet dat de voedsel- en farmaceutische lobby sterk is, maar u hebt toch de macht om daar overheen te stappen en een eigen gezond beluit te nemen, voor een gezond nederlands volk.

    /   Reply  / 
 4. Brianna Brinckerhoff

  I needed to say that it is nice to know that someone discussed this as I had a hard time discovering the same info elsewhere. This was the first web site that gave me the info. Thanks.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>